Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Народното събрание забрани строителството върху „заменки” по Черноморието

 

Народното събрание наложи мораториум върху промяната на предназначението на земеделски земи от държавния поземлен фонд край Черноморието. По този начин парламентът забрани строежа върху тях до 1 юли тази година. До изтичането на този период Народните представители трябва да гласуват промени в закона, които да регламентира по нов начин промяната на статута на терените.

С наложената забрана 33 594,959 дка държавни земеделски земи по Българското Черноморие ще бъдат спасени от застрояване.
 

По този начин, тези които по един или друг начин са  получили апетитни имоти край морето, няма да могат да строят хотели или каквито и да е сгради, а ще трябва да ги използват единствено за земеделие.   Обхватът на мораториума е за зона "А" и "Б" на Черноморското крайбрежие и засяга физическите и юридическите лица с изключение на общините.

Зона „А" включва крайбрежната плажна ивица, пясъчните дюни и част от територията, която попада в ивица с широчина 100 м от границите на морския бряг или на морските плажове.

Зона „Б", се намира на 2 км. от зона „А”. В зона „Б”  също се забранява земеделските земи да бъдат застроявани.
 

36 462, 959 дка земеделски земи са били заменени по Черноморието в периода от  2001 до 2009 г., когато беше наложен мораториум върху заменките. 

Първенец по заменки на държавни земи е област ДобричН-24 360 декара, от които само в Каварна 11 323декара.

9347 декара са били заменени в област Варна, а в област Бургас за същия период в частни ръце са преминали 2755 декара държавни ниви.

На 2868,255 декара от заменените земи им е променен статутът и на тях може да се строи или вече са застроени.

Собствениците на други 2699,479 са подали искане за смяна на статута, но с новата забрана техните земи ще си останат земеделски земи. Текстът беше гласуван единодушно, само 11 от всички 240 депутати се въздържаха.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии