Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Най-предпочитаният град за живеене


Още нещо от сайта БГРЕПОРТЕР и г-н Тончо Тончев - бивш главен редактор на бившия вестник ДИАЛОГ · 04 Феруари 2008, 14:31

Много преди да излязат резултатите на неофициалното допитване по горния въпрос се досещахме, че става дума за Варна. Че градът ни е красив и предпочитан за живеене, не се нуждае от доказателства, още повече като се наблюдава желанието и реализираната възможност на десетки хиляди семейства, пристигащи и трайно установяващи се в града. Перспективата е Варна да се превърне само за едно десетилетие във втория мегаполис на България, след София, естествено, което не от вчера поражда тревожните въпроси за отеснялата инфраструктура и задъхващия се вече град.

Едно от решенията е свързано с изграждането на нова инфраструктура и транзитни артерии, които ще изведат трафикь извън града или най-малко ще го ориентират в периферията на т.н. „крайезерен път”. Намерението да се изгради на мястото на тясното и претоварено двупосочно платно, което въпреки всичко поема голяма част от товарния трафик в посока карго-пристанището и обратно, модерен аутобан с по три ленти във всяка посока е граничещо с красива илюзия. Не толкова заради липсата на терен, защото той е наличен, или заради руините на някогашната гордост на индустрията от времето на ранния капитализъм - бившата фабрика „Христо Ботев”, обявена незнайно защо за архитектурен паметник. Проблемът е циганското гето, където в кирпичени обиталища и сковани набързо бараки живее многохилядно население на Варна. Без канализация, без инфраструктура, без нищо…най-грозното място в най-красивия град на България.

Граничещ с красивия свят на идеите е и проекта за изместването на контейнерния терминал от варненското пристанище и изграждането на един съвършено нов в района на езерото, където всъщност е истинското му място. Тази промяна освобождава стотици хиляди декари в най-представителната част на Варна, нейното истинско лице. Превръщането на настоящето пристанище в огромна увеселителна част на града със заведения и атракциони, с модерно яхтено пристанище и VIP морска гара, подобно на такива градове като Барселона и Генуа не е само въпрос на вложения, защото те ще се върнат стократно. Става дума най-вече за превръщането на Варна в един от най-красивите европейски градове и морски пристанища на Стария континент.

Районът има потенциал да се превърне в най-привлекателната част на града. Според брокери от агенцията за недвижими имоти "Форос" може да се очаква и огромен инвестиционен интерес към териториите, които ще се освободят. Зоната е идеална за бизнес, ще се отворят нови работни места, възможностите за развлечение на жителите на Варна и туристите ще се увеличат многократно. Варна има всички шансове да повтори опита на Генуа и Барселона за изнасянето на товарното пристанище извън центъра на града.

За да започне работа по такъв мащабен проект първо трябва да се премести контейнерния терминал под "Максуда". Вероятно това ще отнеме няколко години, но проектиране и изграждане на атракционната зона е напълно възможно. Идеята е повече от прекрасна! Все пак за тези години много неща могат да се променят в концепцията. Най-лесната работа е да се събори административната сграда на пристанището и да изчезнат магазиите, грозните , ниски хи прихлупени сгради, старите бетонни съоръжения от времето на социализма и пр. Трудното идва с финансирането на проекта, намирането на инвеститори, търговете на концесии и пр.

И нещо не на последно място: нали се сещате, че това ще е най-интелигентния начин да се разчисти най-миризливата и гадна част на Варна-циганската махала! Ако това не беше възможно до сега и ако никой не беше се наемал, защото самата идея звучи като "обречена кауза", то точно сега е благоприятният момент "Авгиевите обори" на Варна да се разчистят наведнъж. Това е във възможностите на ТИМ, които вероятно ще бъдат главния инвеститор както на т.н. атракцион, така и на новия контейнерен терминал.
Разрастването на града в посока "на майната си" е недопустимо, след като огромна част от най-атрактивния район на морската столица е "застроен" с бараки и курници. Всичко трябва да се заличи със земята, да се изгради нова, модерна канализация и тогава да се пристъпи към създаването на истинското лице на града ни, особено за тези, които влизат във Варна по ЖП линията и бъдещия магистрален път.
Ако това нещо го направи новата общинска администрация и респк. кмета Йорданов, това ще бъде едно от най-радикалните решения, осъществявани изобщо в инфраструктурата на България за всички времена!

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии