Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Най-големият в света биосферен комплекс ще бъде изграден в Саудитска Арабия

 

Според проекта, ще бъде изграден огромен купол от прозрачен материал, под който ще е разположена екосистема, аналогична с тая на джунглата.

 

Освен растенията и някои обитатели от животинския свят, в съоръжението, което се нарича Saudi Biome, ще има хотел, жилищни обекти и ресторант с наблюдателна площадка на покрива на купола. Автор на проекта е американският архитект и дизайнер Фил Паули.

 

Сградата все още съществува само като концепция, но вече се знае, че диаметърът ще е 150 метра, а височината - 115 метра. Saudi Biome ще е три пъти по-голям от своя събрат, комплексът Eden Project, който се намира в британското графство Корнуол и в момента е най-голямото подобно съоръжение в света.

 

Saudi Biome ще разполага със собствени системи за водоснабдяване и терморегулация, съобщава Inhabitat. Любопитно е да се знае, че първият в света биосферен комплекс е построен през 1991 г., в САЩ. Проектът е замислен като еспериментален (пилотен), но заради поредица от технически грешки, в крайна сметка той не успя. Има планове за неговото качествено завършване, но за сега той изпълнява функцията на ботаническа градина  и дори на ферма за отглеждане на селскостопанска продукция.

 

Фотогалерия: Снимки-Inhabitat

 

 

 

 

 

 

  

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии