Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Над 30% е усвояемостта на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие"


Над 30 % е усвояемостта на средствата по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007 – 2013 г. (ОПРР). Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция за напредъка по изпълнението на програмата.

 

Обявените покани за набиране на проектни предложения по ОПРР са 24 на обща стойност близо 1 995 млн. лв. По тях сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са 338  на обща стойност 949 млн. лв. Това е 30,31 % от бюджета на ОПРР.

 

Зам.-министър Павлова посочи, че реално изплатените средства по програмата до момента възлизат на обща стойност 123,171 млн. лв. Тя припомни, че към края на м. юли 2009 г. са били изплатени едва 37 млн. лв.

 

Зам.-министър Павлова представи и процедурите по ОПРР, които са оптимизирани с цел улеснение на бенефициентите, както в процеса на кандидатстване с проектни предложения, така и при изпълнението на договори по програмата.

 

На 15 април т.г., на интернет страницата на програмата са публикувани нови указания към бенефициентите по ОПРР. Зам.-министър Павлова посочи, че едно от най – важните е именно опростяването на възможността бенефициентите да кандидатстват за средства - за аванс или за окончателно плащане по всяко време.

 

В заключение тя каза, че в началото на м.юни т.г. по ОПРР предстои да се актуализира индикативната програма за 2010 г.

 

По време на пресконференцията зам.-министър Лиляна Павлова направи анализ и на трите рискови проекта по програма ИСПА, които се управляват от министерството. Тя посочи, че до края на годината ще има възможност да се декларира пред Европейската комисия изпълнението на Интегриран воден проект за гр. Бургас, който е почти готов.

 

Зам.-министър Павлова каза, че изпълнението на Лот 2 (рехабилитация и разширение на канализационнота мрежа) на Интегриран воден проект за гр. Русе все още е рисков и се следи ежеседмично. Постигнат е значителен напредък в строителството на кейовата стена.

 

По отношение на третият проект –“Изграждане на ПСОВ в басейна на р. Марица – Стара Загора, Димитровград и Хасково”, който е и най-рисков, зам.-министър Павлова посочи, че въпреки усилията положени от ръководството на МРРБ немската компания "Heitkamp Ingenieur", изпълнител на строителството на левия бряг на р. Марица при Димитровград, не е спазила ангажиментите си. По тази причина договорните отношения с компанията са прекратени на 1 април т.г.  До 15 май 2010 г. предстои да се обяви процедура за избор на нов изпълнител съгласно Закона за обществените поръчки.

 

 

Източник: МРРБ

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии