Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Национален парк „Пирин” вече е Обект на световното природно наследство на ЮНЕСКОПриета е номинацията на България за актуализиране на границите на НП “Пирин” като Обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Тя има за цел подобряване управлението на НП “Пирин” и е внесена от МОСВ в Центъра по световно наследство през януари 2009 г.

 

Номинацията бе разгледана и одобрена на 34-та сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Бразилия.

 

Единодушно бяха приети, направените от нашата страна предложения:

 

 

- разширение на НП “Пирин” като Обект на световното наследство /ОСН/ посредством включване на 12 000 хектара високопланинска зона, характерна с богато биологично разнообразие и запазени ландшафти;


- изключване от ОСН на ски зоните над Банско и Добринище и обявяването им за „буферни зони” по смисъла на Конвенцията;


- изключване на четири територии с обща площ 150 хектара в районите на Кулиното (Разлог), Сандански и Добринище, тъй като те са изключени от границите на НП «Пирин» в периода 1987 – 1999 г. с мотива, че териториите са застроени и нямат консервационна значимост.

---------------------

 

НП “Пирин” е обявен като Обект на световното наследство към Конвенцията за опазване на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г., с площ 24 000 хектара. Площта на НП “Пирин” като защитена територия съгласно българското законодателство е 40,356 хектара.

 

Източник: МОСВ.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии