Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

На пазар за имоти във Варна

Ивайло Манахов - гл. редактор

e-mail: manahov@imotdnes.com

www.imotdnes.com

 

От 2004 г. пазарът на имоти във Варна и региона започна своя възход. Пета година няма индикации за прегряване както някой специалисти предвиждат. Проучванията на екипа на ИМОТ ДНЕС показват постоянната тенденция от покачване на цените и липса на спад, при който и да е вид имот.

Ако се каните или вече сте тръгнали на лов за имот се заредете с търпение и свободно време. Пълно е с оферти, но кои от тях си струват и какво се крие зад някой от тях, ще разберете с цената на нерви и пари.

100 % ще се сблъскате с така наречените „креватни брокери”. Това са хора закупили един или повече имоти и представяйки ги под определението частни лица реализират сделки.

Каква опасност крият?

Тези брокери работят на принципа „стрелба в тъмното”. Това означава, че използват богат списък от методи за да ви привлекат на всяка цена на оглед. Рекламират предложенията най-често в безплатните обяви на вестниците като обявяват привидно изгодна цена или вкарват думата СПЕШНО!
Ако се обадите – преминават бързо към покана за оглед, защото начина им на бизнес ги е специализирал в обработка на клиента на място.

По-сигурния и изгоден начин е избор на агенция.

Съвета ни е да се обърнете към агенция, защото това са специалистите, които ще ви намерят добър имот. Агенциите разполагат с богат списък от имоти, който дори да не видите в каретата им по вестници и списания - със сигурност притежават.
Ще ви бъдат спестени разточителните огледи, защото в сайта на агенциите или в Портала за имоти на Варна www.imotdnes.com – където се публикуват най-много оферти, ще можете да разгледате снимки и подробна информация. Както споменахме в миналия брой – сайта на агенцията говори много. Ако не казва нищо за агенцията; не е посочен екипа; вместо наземни тлефони са посочени мобилни, или ако звъните през работно време и никой не вдига – внимавайте!

Не е за подценяване и подробната документация към всеки имот – задължителния елемент към всяка сделка.

Необходими документи:
• Нотариален акт за имота;
• Актуална скица на парцела;
• Градоустройствен план на района;
• Виза за проектиране;
• Разрешение за строеж;
• Одобрени архитектурни проекти;
• Примерен предварителен договор за покупко-продажба на имот;
• Актуално състояние на фирмата инвеститор;

Проверката на документите за имота е по силите само на подготвени специалисти, с каквито агенциите разполагат. Особено при парцелите – където стават най-големите проблеми съществува вероятност да ви подведе купувача. Повечето парцели са реституирани и оттам произхождат неточни скици за границите на парцела, неизяснени наследници, скрити делби и т.н.

Например в редакцията се пазят 100 % доказателства за порочна сделка с парцел.

Купувач е намерил продавач на парцел във Възраждане и се обръща към агенция „ИМОТИ - ВАРНА” за сигурност. След проверка на документите и среща с продавача управителят г-н Милчо Матев излиза с мнение, че парцела е съмнителен и дава съвет сделката да не се осъществи. Купувача се обръща към друга агенция „ГАМС” с репутация на връзки в кметство „Младост”. „ГАМС” в лицето на Маргарита Христова и нейния съпруг съветват купувача да се премине към предварителен договор и такъв се сключва на 26 юни 2006 г. Една седмица след сделката „ГАМС” откриват проблеми около парцела и купувача до ден днешен очаква края на сделката с 1000 Е капаро.

Агенцията ще организира оглед на имота и ще присъства с вас докато преговаряте с продавача.
При насочване на предварителен договор агенцита ще изготви съдържанието. Предварителния договор е момента на преминаване към сделката. Изясняват се: окончателната цена; датата на сделката, разпределяне на плащанията (данъци и такси по прехвърлянето).
При сключването на предварителния договор купувача заплаща на продавача капаро - стандартно 10 %. Агенцията се явява трета страна по сделката – гарант за плащането на капарото. Има случаи, когато след предварителния договор продавача сключва и с друго лице договор. В повечето случаи ако му е дадена по-добра цена. Като страна по сделката агенцията е свидетел и може да наклони везните при евентуални спорове.
Агенцията може да предоговори цената на имота с купувача и то във ваша полза.

Не на последно място е помощта на агенцията за отпускане на кредит. На 5 стр. Можете да прочетете повече за ролята на агенциите при одпускане на кредит.

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии