Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

На лов за Ипотечни кредити във Варна

Имаме сигнали от наши партньори, че служители на някой банки, започват да звънят директно по телефона и да се опитват да уредят среща за да обясняват какво кредитиране предлагат. Тази практика беше сведена до минимум през последната една година, но пазара се съживява и банките отново започват да стават активни.

 

Има два варианта:

  • Да си уговорите среща
  • Да поставите условия по телефона.

 

Уговаряне на среща:

Служителят ще настоява да дойде при вас по няколко причини.

Първата причина е да ви прецени, защото преди да ви позвъни - служителя е бил обучаван да завързва разговор по телефона, после да ви убеди да дойде на ваша територия и т.н. Има и терминология за подобни служители - ЛОВЦИ.

 

Ловецът излиза на лов и довежда клиента. Затова той ще се опита на всяка цена да ви посети, да ви прецени като плячка и да огледа вашето леговище. Аз си имам теория, с която си обяснявам случките в живота - теория на пещерния човек, но това е тема за друг разговор.

 

По телефона ловецът ще обясни, че възнамерява да ви представи кредитни продукти на банката. Това, че е ловец не означава, че ще е агресивен. В повечето случаи тона е спокоен и уверен, делови и точен.

Ако чуете и един път думата "искам" - сте попаднали на млад ловец. Психологията на дирекния маркетинг констатира, че думата "искам" води до раздразнение в клиента и с основание - никой не се интересува какво иска другия, всеки си иска своето.

 

Ако се съгласите на среща при вас - в хода на разговора ловецът ще се опита да прецени финансовата ви стабилност като промушва косвени въпроси. Ако се откриете достатъчно - ще последват и директни въпроси.

 

В момента банките повече от всякога се нуждаят от солидни клиенти, защото дисциплината е издигната в култ. Ако сте клиент на друга банка ще ви се направи оферта да я смените като заема ви се прехвърли към новата банка. Това ще се случи разбира се - ако убедите ловеца, че сте апетитна плячка, която би си плащала редовно.

 

Позицията ви не е лоша, защото ако наистина имате стабилен доход - можете да поставите ваши условия:

 

  • По-ниска лихва от моментната
  • По-дълъг срок на изплащане, който ще намали месечната ви вноска
  • Премахване на таксата по предсрочно погасяване на кредита
  • Намаляне на таксата по обслужване на кредита
  • Банката да поеме застраховките на имуществото и застраховката живот
  • Новото ипотекиране на имота да е за сметка на банката
  • Оповестяване чрез имейл ако настъпят промени по лихвения процент
  • Сключване на твърд договор, а не договор на базата на Общите условия на банката

 

Не се притеснявайте да искате - въпреки, че срещу вас стои ловец, ако сте му харесали като плячка - той ще се върне в банката и ще предаде, че не е лошо да ви "отстрелят" като клиент.

 

И когато това стане и ви поканят в банката - вече ще сте в ръцете на фермерите. Ловецът ще ви предаде в ръцете на тези, които ще обгрижват плячката - с две думи вас. Нали не сте забравили, че в техните очи сте тлъста плячка - купчина пари.

 

 

Затова дано да сте искали достатъчно, защото сключите ли договора веднъж - мърдане няма.

 

Спрете ли да плащате - идват ВЪЛЦИТЕ :). Това са тези, които събират парите на банката, а те са винаги намусени, твърди и неотстъпчиви. Те си искат парите и за това са обучени. Бели ръкавици и бели якички няма.

 

 

В следващи публикации, ще ви дам съвети от бойното поле - как да се справяте и с тях. В крайна сметка всички сме хора и всичко е една игра. Всеки човек - колкото и да се крие - е изграден от емоции, пороци и други екстри и всеки си намира майстора, а някой и баш майстора.

 

Повече уважение - повече доверие!


Струва ми се, че звъни телефона ви - дали някой ловец не ви търси за кредит :)

 

 

 

На ловното поле на банките с вас беше Ивайло Манахов - гл. редактор

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии