Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Мухъл в жилищата ни – защо се стигна дотам?

Причини за възникване на проблема
Колкото и да е странно, основните проблеми в съвременните жилища възникнаха вследствие на новите технологии. Масовото използване на добре уплътняващите дограми и стъклопакети доведе до изчезване на ефективно действащата естествена вентилация. Новите домове приличат на херметически затворени съдове, които не пропускат и грам свеж въздух.  През лятото нямаме конденз и мухъл, защото отваряме  редовно прозорците си, но през зимата положението става плачевно. Не ни се иска да проветряваме редовно, тъй като сметките за ток и парно са доста големи, а от друга страна е опасно да не се простудим.

Здравето преди всичко
Проблемът не е само естетичен. Откакто имам мухъл в дома си, изчетох много по въпроса за вредата от него, тъй като имам малки деца. Близо 80% от химическите вещества във въздуха в затворените помещения са от строителни материали, често рекламирани като екологично чисти. Концентрацията на някои от тях в домовете и офисите е много по-голяма, отколкото в атмосферния въздух (от 1,5 до 4 пъти).

Какво се прави у нас?
В отговор на наболелия проблем с влагата и мухъла реакцията на пазара не закъсня – появиха се уреди за събиране на влагата, но те са скъпи и работят с ток, което допълнително ни натоварва финансово, а освен това са шумни  не могат да се ползват нощем. Другите средства, абсорбиращи влагата, не са достатъчно ефективни. Саниране, специални бои с високи изолационни свойства – опитваме всичко, което ни съветват специалистите, но нищо не помага. Още след първите студени зимни дни мухълът си намира място – по ъглите, в матраците, зад гардеробите и мебелите. Явно проблемът е повсеместен, защото масово хотелите изхвърлят през пролетта съсипаното си от влагата обзавеждане.

Решението в чужбина
Поинтересувах се как е решен проблемът с влагата и мухъла в чужбина. Мои познати, които живеят в Англия, Германия, Белгия, САЩ и Русия, нямат проблеми с конденз, влага и мухъл. Проучих какво е общото в домовете им. Оказа се, че жилищата им са  различни - апартаментите и къщите им са ново или старо строителство, едни сгради имат външна или вътрешна изолация, а други не. При това климатът в тези страни е горе-долу като нашия, с четири сезона.

След като продължих да разпитвам настойчиво се оказа, че всички мои познати имат хубава дограма (в повечето случаи ПВЦ), но едно е общо за домовете им - на прозорците или на стените имат вентилационни отвори, през които влиза въздух. Оказа се, че навсякъде тези отвори са задължителни.

Може би и в по-развитите страни на по-ранен етап хората също са имали подобни на нашите проблеми и това ги е принудило да въведат задължителен стандарт за подобни отвори. Или може би вентилационната им система се проектира правилно, за да се замени естествената вентилация, която липсва при новите дограми. Моментът на въвеждането на този стандарт в случая няма особено значение. По-важното е, че съответните органи са се погрижили гражданите им да дишат здравословен въздух.

Решението за мен
Въпреки че вече знаех как да се спася от мухъла, не ми се искаше да пробия качествената си дограма и то така, че постоянно да ми духа. Продължих упорито да търся информация в интернет и открих може би най-доброто решение за момента – прозоречни клапани с датчик за влага на френската фирма Aereco. Това е едно наистина енергоспестяващо устройство, тъй като за разлика от други вентилационни отвори в дограмата, при тези датчикът за влага регулира клапана в зависимост от влажността в помещението – т.е. пропуска въздух само когато е необходимо. Освен това може да се монтира на вече поставена дограма, а не само в заводски условия. Устройството е безшумно и работи без ток.

Защо решението е ефективно
Доста време ми отне да разбера как като влиза въздух отвън ще изчезне мухълът в дома ми и как  през зимата, когато навън е студено и влажно, студеният въздух ще понижи влажността в стаята. Премахването на проблема с влагата точно по този начин е много елементарно и близко до ума – от една страна се възстановява циркулацията на въздуха във всички помещения, а от друга – студеният въздух, който е с много ниска относителна влажност, смесвайки се с топлия въздух в помещението, понижава неговата относителна влажност.

У нас
В България все още няма стандарт за дограмите, задължаващ да се вграждат  вентилационни отвори. Стандартната вентилационна система в повечето жилища е проектирана така, че изисква постоянен свободен приток на въздух, който се осъществява безпрепятствено през недобре уплътнените стари дограми. При поставяне на нова дограма обаче вентилационната система спира да функционира. И въпреки че не сме сменяли вентилатора или абсорбатора, те сякаш вече не работят както преди. Това е така, защото вентилаторът може да изтегли толкова въздух, колкото постъпи в помещението през прозореца например. В противен случай започват да се появяват познатите ни проблеми – мухъл, спарен въздух, остатъчна влага в банята, миризма от каналите и от отдушниците, за което най-често обвиняваме производителите на дограма, строителите и дори съседите си.
Ако искате да научите повече за проблемите, които се явяват след смяната на дограмата и начинът за тяхното разрешаване, посетете сайта www.bezvlaga.com.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии