Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

МРРБ е осигурило 1,7 млрд. лева за пътища и проекти на общините за 2011 година

 

През 2011 година от бюджета на МРРБ и от еврофондовете са осигурени 1,7 млрд. лева за строителния бранш. От тях 1,2 млрд. лева ще са за пътища, а останалите за проекти на общините. През 2011 г. финансирането ще идва по линия на Държавни инвестиционни заеми в размер на 227 млн. лева, от Оперативна програма „Регионално развитие” – 590 млн. лева, от Оперативна програма „Транспорт” – 520 млн. лева. Това са два пъти повече средства спрямо пиковата за строителството 2008 г., когато бизнесът е разполагал с над 900 млн. лева от бюджета.

 

Това съобщи днес на специална пресконференция по случай професионалния празник на строителите министър Росен Плевнелиев. Той припомни, че през пиковата 2008 г. в пътища са инвестирани 768 млн. лева от държавния бюджет. От тях 400 млн. лева са отишли за текущи ремонти и 368 млн. за инвестиционни дейности. Бюджетът на МРРБ през същия период е бил 70 млн. лева, а разходите 235 млн. лева. 

 

Министърът припомни, че в България през последните две години драмата в строителния сектор е изключително сериозна и спадът е с по 25-30%. Спрямо рекордната за строителния сектор в България 2008 г., в момента спадът е с 50% надолу докато в други държави цифрите са далеч по-малки. Министърът посочи, че основните двигатели на чуждестранните инвестиции в България през 2007 и 2008 г., са били недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии. Сега и чуждестранните инвестиции са паднали десетократно до 90 млн. лева при 1,1 млрд. лева през 2008.

 

Министър Росен Плевнелиев припомни, че през 2009 г., заварените задълженията към строителните фирми са били 287 млн. лева. В резултат на започналото разплащане към момента остават неразплатени 47 млн. лева и 23 млн. за „Водното огледало” в Кърджали.

 

До края на годината ще бъдат внесени в Министерски съвет предложения за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с които ще се прецизират ролята, ангажиментите и наказанията на общините и на ДНСК в контрола върху строителната дейност. За общините се предвижда да се концентрират върху малките строителни обекти. ДНСК винаги ще носи отговорност за приемане и издаване на строителните разрешения за обекти от висока категория с национално значение. Росен Плевнелиев  посочи, че в момента няма достатъчно механизми с които да се наказват кметовете и главните архитекти на населените места заради допуснато незаконно строителство. Например, заради незаконните обекти в чашата на язовир „Ивайловград”, най-тежкото наказание за главния архитект на Любимец би било освобождаване от поста му. За незаконното строителство в района са издадени 83 констативни актове. ДНСК е издала 36 акта за забрана за забрана за ползване на обекти в района.

 

Министър Плевнелиев съобщи, че МРРБ и МОСВ стартират проверки по 50 язовира за незаконно строителство, които се очаква да приключат до края на годината.

 

Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите, които също участва в пресконференцията, заяви че през следващата година строителният бизнес ще разчита на еврофондовете и изрази надежда, че в началото на пролетта строителният бизнес ще започне да излиза от кризата и да се развива.

 

Източник: МРРБ

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии