Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Мрачно бъдеще очаква стадионите на които се провежда Световното първенство по футболКато цяло, правителството на Южна Африка е изразходвало над два милиарда щатски долара, за изграждането на нови и реконструкцията на стадиони съществуващи от преди. Но идва ред на въпроса, дали страната ще има възможност да инвестира в бъдеще, за подръжката на тези стадиони, като се има предвид, че много от жителите на Южна Африка нямат дори елементарни битови удобства?

 

Така например, въпреки значителните средства изразходвани за изграждането му, на стадиона Peter Mokaba, който се намира в град Полокване (население около половин милион души), се изиграха само четири срещи, всички от груповата фаза на Световния шампионат. Как този стадион ще си изплаща инвестициите не е ясно, като се има предвид, че годишните средства само за подръжката му, ще възлизат на около два милиона щатски долара.
 

 

Град Полокване няма собствен футболен отбор. Дори в най-добрия случай, ако там ходят да играят отбори от други градове, малко вероятно е зрителите да пълнят стадиона, който е с капаците за 40 хиляди души. За справка, от изиграните 212 срещи във Висшата лига по футбол на Южна Африка, само четири срещи са успели да привлекат над 40 хиляди души публика, пише вестник "Global Post".
 

 

Стадион Green Point в Кейптаун, е изграден върху земя, на която могат да бъдат разположени шест градски квартала и да бъдат построени първокласни жилища.  Нещо повече, средствата които бяха дадени за ремонт на стадионите, ако бяха спестени, с тях можеше да се построят  250 хиляди нови жилища за нуждаещите се.
 

 

Президентът на Южна Африка, Джейкъб Зума каза, че след Световното първенство по футбол, стадионите ще бъдат използвани за провеждане на състезания по крикет и ръгби, той също така предложи, Южна Африка да стане домакин на Олимпийските игри през 2020 година.
 

 

Добре известеният южноафрикански журналист Антон Харбер,  описа ситуацията със стадионите така: "Мисля, всеки знае, че ние похарчихме за стадионите луди пари. Но този опит ни показа, че и ние умеем и сме в състояние да изградим големи красиви сгради".
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии