Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Младите семейства с облекчения при теглене на жилищни заемиМладите семейства с деца, които ще купуват първо жилище, да ползват облекчения при теглене на ипотечен кредит. Такова е общото становище на бизнеса и синдикатите, взето на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Става дума държавата да приспада от дължимия данък общ доход сумата на лихвата по кредита.
Според вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов представителите на правителството в тристранката също били на мнение, че такава мярка може да бъде заложена в бюджет 2010 г. Досега позицията им беше, че такива облекчения няма да има.

 

Тристранката обсъди промени в 5 данъчни закона. Работодатели и синдикати “скочиха” срещу предвиденото 42% увеличение на електроенергията за стопански цели. Според тях е неразумно и рязкото покачване на акциза за цигарите. Правителството смята, че той трябва да стане 76 евро на 1000 къса от 1 януари догодина при 53 евро сега и при средно равнище за ЕС 64 евро. “Като вдигнем цените, потреблението на български цигари ще падне и това ще доведе до съкращения на работна ръка във фабриките. Никой не оспорва, че тютюнопушенето уврежда здравето, но е доказано, че хората не спират да пушат, какъвто ефект се очаква от тази мярка, а минават към по-нисък клас цигари, т. е. към по-некачествени. Така увеличават рисковете за здравето си. Расте и контрабандата”, смята д-р Кокалов. Ако акцизът на цигарите ще се повишава, то поне да e в средните за ЕС граници тоест 64 евро на 1000 къса, вместо да се силим да ги надскачаме.

 

Неразумна била и идеята хората да могат да си продават жилищата без данък върху сделката само ако са ги ползвали повече от 3 години. Мярката се предлага като средство срещу спекулативните продажби. По време на криза вероятно на много българи ще им се наложи да се освободят от имотите си бързо, за да закрепят бизнеса си или да оцелеят, и в това няма нищо спекулативно, убедени са синдикатите.

 

Българската стопанска камара пък е на мнение, че промените в данъчните и осигурителните закони трябва да се обсъждат “пакетно”. Необходими били и допълнителни законови гаранции за съкращаване на сроковете за възстановяване на ДДС и правила за ускореното му връщане.

 

Промените в Закона за местните данъци и такси пък отново не въвеждали принципа “замърсителят плаща”,тоест таксата за битови отпадъци да се определя в зависимост от изхвърлените количества боклук.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии