Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Министър Трайков: Основна цел е облекчаването на средата за правене на бизнес у нас

Това е заявил министърът пред участниците в шестата годишна среща на НСОРБ
 
Облекчаването на средата за правене на бизнес в България е една от основните цели на Министерството на икономиката, търговията и туризма. Това е заявил пред участниците в шестата годишна среща на НСОРБ министър Трайчо Трайков, цитиран в съобщение на правителствената информационна служба.
   
Трайков е представил в Сандански пред кметовете на общините оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.".
   
Основни цели на програмата са развитие на икономиката, основана на знания и нови дейности, повишаване ефективността на предприятията, развитие на бизнес средата, създаване на регионални бизнес инкубатори.
   
Повишаването на броя на необходимите разрешителни за започване на бизнес в последните години възпрепятства правенето на бизнес, е казал министърът. По думите му една от основните цели на МИЕТ е да облекчи средата за правене на бизнес в България.
   
Разчитам на съдействието и добрата воля на общините да се направи преглед и да се прецени дали няма прекалено голямо залитане към регулиране, е посочил министърът. Световната практика сочи, че благоприятно влияние върху бизнеса оказват инициативите на тези общини, в които условията за развитието му се облекчават, е добавил Трайков.
   
Той е отбелязал, че 550 млн. евро от фонд "Козлодуй" са изчерпани. Благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов и ползотворните му разговори по време на визитата в Брюксел сме пред благоприятен за страната завършек на преговорите за отпускането на още 300 млн. евро, е добавил Трайков. Това означава, че по 75 млн. евро на година ще се използват за неядрени мерки и енергийна ефективност, е заявил Трайков. На голяма част от средствата бенефициенти са местните власти, е посочил той.
   
Министърът е съобщил пред участниците в годишната среща, че в сряда Министерският съвет ще гласува внесения от МИЕТ и Министерството на културата проект за национална стратегия за развитие на културния туризъм, финансирана от италианското правителство и разработена от български и италиански експерти.
   
Стратегията включва около 500 обекта в страната, като е заложено изграждането на инфраструктурата към тях. Ако успеем да осъществим дори 10-15 процента от програмата, това ще бъде изключителен успех за държавата, е посочил Трайков.
   
На срещата е присъствала и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която е представила пред участниците приоритетите в работата на ръководената от нея институция.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии