Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Министър Плевнелиев разказва за подготвяните инфраструкторни проекти
"Погледнем ли картата на България и връзките й със съседните страни, ясно се вижда, че ние сме държава в изолация.

 

На 400-километровата част от река Дунав има само един мост, нямаме подход към коридори  VІІІ и Х. Имаме 418 км магистрали, които съставляват 2% от пътищата, 3000 км първокласни пътища, 4000 км второкласни, близо 19 000 км третокласни пътища. Какво е тяхното състояние?

 

Всички знаят, че от 80-те години, когато за пътища са се отделяли много средства, то се влошава. И то защото от 1995 г. насам средствата за пътната мрежа са много малко.

 

През последните девет години за пътища са се отделяли между 170 млн. и 70 млн. лева на година за капитално строителство (без текущото поддържане), което е изключително малко. Така, ако през 1985 г. в добро състояние са били 85% от пътищата в страната, сега в такова състояние са едва 35%.

 

Целта на пътищата е и да свързват градовете. Затова освен мегаполиса София определихме деветте основни полюса на растеж: Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен, Русе. Основните връзки между тях са приоритети на пътния сектор в тази държава.
Имаме и десет вторични полюса на развитие: Кюстендил–Смолян–Хасково–Кърджали– Сливен–Шумен–Добрич-Силистра–Габрово–Враца. Те също са част от тази най-важна пътна мрежа.

 

Ако средствата от Европейския съюз за пътища в програмния период 2007-2013 са 1,2 млрд. евро, ние ще подсигурим за следващия програмен период проекти за 4 млрд. евро. Сега разполагаме с 255 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие",  125 млн. евро по ИСПА, по "Транзитни пътища V" парите са 705 млн. евро, 144 млн. евро са от Световната банка за рехабилитация на  втори и трети клас  пътища, 990 млн. евро са по оперативна програма "Транспорт". През  тази година сме получили 9 строителни разрешения за рехабилитация на  500 км  пътна мрежа за 200 млн. евро. Поставихме и въпроса защо магистрали, защо не четирилентови пътища, които са двойно по-евтини от магистралите? Някъде е възможно да предпочетем дори и трилентови трасета. По частта от магистрала "Хемус" от Шумен до Велико Търново няма достатъчно трафик – не е нужно трасето там да бъде аутобан.

За периода от 2014–2020 г. ще представим проектите:

- лот 3 на магистрала "Струма" Благоевград – Сандански – 67.5 км за 500 млн. евро
- лот 6 на магистрала "Тракия" Варна – Бургас  – 100 км за 350 млн. евро
- лот 0 на магистрала "Тракия" София – Калотина с дължина 50 км за 150 млн. евро
- София – Гюешево – дължина 85 км за 200 млн. евро
- скоростен път Русе – Шумен  за  150 млн. евро
- скоростен път  Русе – Велико Търново – Габрово, тунел Шипка – Стара Загора за 350 млн. евро
- магистрала  "Хемус" , 245 км за 1.2 млрд. евро
- скоростен път  "Рила" – 80 км за 200 млн. евро
- Софийски околовръстен  път – 500 млн. евро
- Мостове на река Дунав  при Силистра – Кълъраш и Оряхово – Бекет за 400 млн. евро.

 

Подготвяме програмата за проектите, която трябва да бъде внесена в парламента.
Замисляме и други варианти.  Например пътят Русе – Варна може да добави страхотна стойност на град Варна.  Този път е важен – може да стане и по линия на публично-частното партньорство. Той свързва две пристанища - Варна и Русе, които също могат да бъдат предложени в общ пакет с пътната отсечка на стратегически инвеститор.Това е трасето на румънските туристи и пътници към Черноморието.

 

Внесохме в Министерския съвет програма за рехабилитация на 64 моста със заемни средства от Световната банка. Подготвена е програма за безопасност по пътищата, в която попадат 101 кръстовища с най-много жертви."

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии