Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Министерска рода с 3 млн. по САПАРД

 

Жена и дъщеря печелили проекти, докато таткото отговарял за европрограмите

София

Заместник земеделският министър Димитър Пейчев, известен в НДСВ като "чичо Митко", е на път да стане клиент на прокуратурата.

Партия "Ред, законност, справедливост" внесе сигнали срещу него, които са свързани с използване на служебното положение за лично облагодетелстване и конфликт на интереси.

А интересите са големи, още повече че през последните години Пейчев пряко се занимава с европейските проекти. В същото време жена му и дъщеря му имат фирми, чиято дейност пряко е свързана със земеделие.

Преди време самият зам.-министър призна, че фирмата на жена му Халина Пейчева - "Тракия РМ" ЕООД, е участвала като подизпълнител по проекти на САПАРД. Тогава обаче той премълча факта, че тя е едно от дружествата, получили най-големите плащания за хектар обработвана земя за 2008 г. Парите, които "Тракия РМ" е взела, са 1 657 744 лв., отпуснати от Европейския съюз.

26-годишната щерка на "чичо Митко" Галина Димитрова Пейчева-Митева също не е останала без финансиране. Тя е спечелила проект за 1 320 120 лв. в бащиното си ведомство за закупуване на земеделска техника за пшеница.

Младата дама се занимава с производство на зеленчуци, дини и пъпеши. Това сочат данните от списъка с одобрените проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони. Това обаче далеч не е eдинственият бизнес на щерката на "чичо Митко". Тя има дялове и в няколко фирми, свързани с енергетика и счетоводство.

"Тракия РМ" обаче е най-интересната компания, свързана с името на Пейчев. Той и жена му я купуват чрез дружеството "Колло" ООД за 1,488 млн. лв. Малко преди да изтече мандатът на кабинета "Сакскобургготски" през 2005 г., тогавашният екоминистър Долорес Арсенова отпуска на фирмата близо 9 млн. лв.

С тях Пейчев и съпругата му трябва да отстранят старо радиоактивно замърсяване на пет бетонови площадки, върху които се е събирал извлеченият от сондите уран. Парите са отпуснати, независимо че до 2001 г. площадките вече са били изчистени от държавното "Екоинженеринг РМ" ЕООД.

През май 2004 г. Националният център по радиобиология и радиационна защита излиза със становище, че "вследствие на проведените рекултивационни, дезактивационни и ликвидационни работи са установени показатели за радиоактивно замърсяване в границите на допустимите за вторично ползване норми".

Интересът на Пейчев към приватизацията на "Тракия-РМ" не е случаен. През 2003 г. жълтият активист е негов прокурист. Тогава той изтъргувал 111 т скрап от хром-никел, взети от съоръженията на "Тракия РМ". Старото желязо е натоварено на камиони и заминава за Германия, без да бъдат взети необходимите мерки за транспортирането му. По това време Пейчев е депутат от НДСВ. По скандалния износ на радиоактивния отпадък е заведена преписка, от която и досега няма резултат.

Фирмите, свързани със зам.-министъра, печелят значителни обществени поръчки в Пловдивско. След конкурс "Тракия-РМ" поема управлението на сметището в Цалапица. През юни 2006 г. дружеството на Пейчев спечели конкурс и за стопанисване на сметището на Ямбол. "Тракия РМ" бе и фирмата, която миналата есен бе избрана да вози балите до Цалапица.

"Колло" и дъщерната й "Тракия РМ" са спечелили общо 26 обществени поръчки на различни области за над 23 млн. лв., показват електронните регистри.

Семейните фирми са избрани да канализират селата в община "Родопи" - Марково, Брестовица, Първенец, а по-късно и Ягодово. Последният спечелен канализационен конкурс на "Тракия РМ" е в края на юни тази година.

На министерската съпруга предстои да прекопае и прокара тръби в циганската махала на с. Исперихово в община Брацигово. Сайтът на дружеството показва, че освен със строителни дейности то се занимава и със земеделие и туризъм. "Тракия РМ" отглежда върху 14 000 дка (разположени в Пловдивско и Старозагорско) лозя, жито, ечемик, рапица, тритикале и слънчоглед.

Посочено е, че фирмата има трактори от "25 до 260 конски сили" и предлага услугите оран, пръскане и др. Дружеството работи и в областта на туризма и предлага почивки в "Мечта" в района на смолянските езера и "Йонико" край Хасково.

ТОЧЕШЕ СЕ ЗА ИМОТ КРАЙ СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА

Пейчев направи опит да уреди съпругата си с апетитен имот край Смолянските езера на безценица. Халина Малецка-Пейчева дълго, но безуспешно води съдебно дело за цената на 7 декара край природната забележителност.

Пейчева искала да купи изключително атрактивния имот, намиращ се до Долна лифтова станция на Смолянски езера, за смешната сума от 35 000 лева, или 10 пъти под стойността му. Тази стойност на имота е посочена от пловдивската оценителка Маринка Веселинова по поръчка на купувача.

Нейната оценка е включена в документацията на кандидат-купувача "Тракия еко петрол" ООД - Пловдив. Това е фирмата на семейство Пейчеви с управител съпругата на зам.-министъра.
Особено атрактивното е, че в близост до имота тръгва лифт до връх Снежанка в Пампорово.

През миналата година областният управител на Смолян д-р Петър Фиданов получил заповед от земеделския министър за продажба на въпросните 7 дка в местността Билево край Смолянските езера. Купувачът бил определен предварително.

Той получил правото да стане единствен собственик, защото извършил процедурите по изключване на имота от Държавния горски фонд (ДГФ). Определената от експертите цена обаче е 350 000 лева. На тази сума е реализирана и сделката, след като Хелена Пейчева загуби съдебната битка.

ДИМИТЪР ПЕЙЧЕВ: ДА МЕ ПРОВЕРЯТ

- Г-н Пейчев, знаете ли, че РЗС са внесли в прокуратурата сигнали срещу вас?
- Не знам, но след като има сигнали, са длъжни да го проверят, нали?
- А вярно ли е, че фирми на жена ви и дъщеря ви са спечелили проекти по САПАРД?
- Нали има процедура, по която се работи, и ще се разбере.
- Нещо притеснява ли ви?
- Току-що ви отговорих на въпроса. Има си органи, които работят.
- Значи вече работят?
- А, не знам. Питайте тези, които са внесли документите, и тези, които работят.
- Значи нищо не ви притеснява?
- Желая ви приятен ден.


Ирен Делчева

Източник: Стандарт

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии