Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Метрото в Ню Йорк - New York City Subway

 

 

27-ми октомври 1904

370 км

26 линии

468 станции

денонощноПървият участък на метрото с 28 станции отваря врати през 1904 г., в Манхатън. Няколко десетилетия линията е управлявана от две частни компании и градските власти, след което цялото метро започва да се контролира от общината.  Основната част на метрото е построена през 1930 година.

 

През април 2007 г., за първи път през последните 70 години започва изграждането на нова линия на метрото - Second Avenue Subway с  дължина 13,7 км. Интересното е, че тази линия е планирана още през 1920 г., а през 1970 г., на три пъти е обявявано началото на нейното изграждане.

 

По-голямата част от метрото върви под земята  (219 км, 277 станции), 153 станции са разположени на естакади. Системата е разделена на линии (маркирани с цветове и имащи име) и маршрути (обозначени с  цифри или букви). Под линия се разбира определен участък от пътя, под маршрут се разбира посоката на влака от една крайна станция до друга. По една линия може да преминават влакове от няколко маршрута.

 

Друга особеност на нюйоркското метро е наличието на експресни влакове, които не спират  на всички станции. На входовете на метрото можете да видите зелени или червени кръгли светофари. Първото означава, че входа на гарата е отворен 24 часа, а второто означава, че работното време е ограничено.

 

На платформата са създадени специални участъци - Off-Hour Waiting Area (зони за изчакване), като на пътниците се препоръчва именно там да изчакват влаковете през нощта, защото там са пред очите на служителите на станцията.

 

Фотогалерия:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии