Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Медицински сгради 2010: MБАЛ Люлин, град София

 

 

инвеститор:
Медицински Център Артро ООД

 

архитект:
Десет ООД арх. Ивайло Петков

 

изпълнител:
Ес Ем Ню Констракшън ООД

 

конструктор:
Биас-М ЕООД инж. Маньо Манев

 

адрес:
София ж.к. Люлин 6 м.р. бул. Д-р Петър Дертлиев № 81

           

 

Построяването на нова сграда, създава изменение на микроклимата в средата. Възникват нови отношения, нови активности, нови силуети. Адекватността им към ситуацията е условието сградата да стане естествена част от околната среда. Дали това се е случило оценяват не критиците, не медиите, а хората които я обитават и посещават.

 

Хирургическата прецизност, точният и верен срез, пластовете на живата материя, проникването, шевът, са елементите които са архитектурно интерпретирани в пространството на сградата.

 

Листовостта на отношенията към срезове, сгъване и огъване морфологично определят границите на пространството и фасадните плоскости на сградата.

 

Функцията е определена от отношенията по хоризонтала със затихване по вертикала, където се намират хирургиите, над тях се намират етаж със зона за почивка на медицинския персонал и резидентна част.

 

Връзката на функция и форма е обратно пропорционална, със затихване на функцията формата се развива в мащаб, пропорции и детайл.

 

Конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонна.

 

Сградата е разположена свободно в имот със застроена площ 315 кв.м и обща разгъната застроена площ 3050 кв.м. Ситуирането й дава възможност за свободно маневриране и паркиране на автомобили, осигурени са две паркоместа за спешна медицинска помощ.

 

Централният вход, за посетители и пациенти, е на северната фасада откъм улицата. На източната фасада е разположен служебно-административен вход.

 

Партерът е с площ 315 кв.м и функционира като част от Диагностично – консултативен блок. На партера са разположени каса, рецепция и склад. Странично на главния посетителски вход със самостоятелен достъп е разположена аптека. Предвидени са специализирани лекарски кабинети.

 

Първият етаж е с площ 340 кв.м и е предназначен за общ стационар, лекарски кабинет и манипулационна.

 

Вторият етаж е с площ 350 кв.м е стационар на ортопедичното отделение с лекарски кабинет и превързочни.

 

На трети етаж е разположен хирургичен блок с два броя операционни, реанимация и необходимите подготвителни и обслужващи помещения на площ от 350кв.м.

 

Четвъртият етаж е с площ 300 кв.м, предназначен за обслужващи помещения на лекарите, лекарските екипи и администрацията.

 

На първо сутеренно ниво са разположени лаборатории, складове, обслужващи помещения и централна стерилизация. В служебната част са обособени и санитарно битови помещения за персонала.

 

Второ сутеренно ниво е предвидено за обслужващи и складови помещения. На етажа е развита и патоанатомия.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии