Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Макар и бавно кредитирането у нас се възстановява

 


Кредитирането у нас започва бавно да се възстановява. Заемите към домакинствата и към бизнеса към края на септември се увеличават спрямо август, показват данните на БНБ. Увеличаването на кредитите за компаниите за септември е било 335 млн. лв., или нарастване над процент.
При заемите за домакинствата пък през предходния месец има увеличение от малко под 500 млн. лв., или 2,7 на сто ръст месец за месец. Експерти обясниха, че на практика е имало повече отпуснати нови заеми, отколкото погасени стари. Жилищните кредити отново регистрират повишение, като тенденцията, която се наблюдава, е за нарастване и на потребителските заеми. Банкери коментират, че както фирмите, така и домакинствата виждат развитието на кризата и първите симптоми на възстановяване, затова са по-спокойни да изтеглят банков заем. Обемът на кредитите за бизнеса към края на август достига 30,8 млрд. лв. Потребителските са 7,56 млрд. лв., а жилищните - 8,21 млрд. лв.
Обемът на лошите кредити достига 3,11 млрд. лв. Делът им спрямо заемите за фирми и домакинства достига 8,14%. За един месец те са се увеличили с 360 млн. лв., или с малко над 13%. Предходният месец (август спрямо юли) нарастването е било с 263 млн. лв., или с 10,6%. Според икономисти се очаква до края на годината лошите кредити да достигнат до 12 и дори до 16 процента. Въпреки относително високия дял на лошите заеми банковата система ще остане стабилна, смятат банкери.
Данните показват, че общият кредитен портфейл на банките е от 49,7 млрд. лв. и е рекорд за системата. Предишният най-висок размер на кредитите беше в края на април 2009 г., когато те достигнаха обща сума от 48,9 млрд. лв.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии