Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Лондонското метро – най-старото в света

 

 

10-ти януари 1863 година

408 km

11 линии, 268 станцииМетрото в Лондон, Великобритания (London Underground / The Tube), е най старото метро в света. Първият влак се задвижва на пара, а през 1890 г., започва преходът към захранване на влаковете с електричество.

 

Въпреки, че се нарича „подземна железница”, около 55% от линиите преминават през земната повърхност. Подземните участъци се делят на плитки (sub-surface) и на тунелни (tube) и се различават в диаметъра, освен това се използват и различни влакове.

 

Мащабни планове за разширение на метрото няма, почти всички инвестиции през следващите години ще бъдат изразходвани за неговата модернизация. Голямата възраст на метрото създава определени трудности за частните компании, които управляват неговата инфраструктура.

 

През 2004 г., от едната компания бяха принудени да признаят, че прибягват до така наречените Бей търгове за закупуване на оборудване, което вече не се произвежда. През декември 2007 г., бе затворена 12-десета линия на метрото  East London (Източен Лондон). След преобразуваща реконструкция, тя ще се превърне в част от надземната система на Лондонското метро.

 

Освен всичко друго, метрото в Лондон е считано за най-кинематографичното. В него са заснети сцени от над сто филма и сериали. Сред тях са "Ултиматумът на Борн", "Хари Потър и Орденът на феникса" и много други.

 

Фотогалерия:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петко Литов

Танграм рекламна агенция Варна

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии