Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Лихвити по ипотечните кредити във Великобритания, най-високи сред развитите страни


Според икономисти, разликата между основния лихвен процент на централната банка и лихвите по ипотечните кредити, които определят търговските банки във Великобритания, са най-високите сред развитите икономики. Оказва се, че лихвите по ипотечните кредити във Великобритания са три пъти по-високи, отколкото в САЩ.

 

Според Money Mail, търговските банки вземат кредити с лихва в размер на 1,4%, а в същото време раздават кредити на тези които желаят да закупят жилище със средна лихва от 3,7%. Така тази разлика, която е един вид „лихвена тежест” за кредитополучателите е в размер на 2,3 процентни пункта, съобщава "Дейли мейл".

 

За проблема признават и специалистите от бранша, но от Съвета на ипотечните кредитори се „оправдават” с икономическите трудности, пред които са изправени банките. Ситуацията се утежнява и от постепенното затягане на кредитната система и все по-голямия излишък на предложения.

 

За да задържи нивото на инфлацията на около 10% на година, Английската централна банка ще повиши основния лихвен процент, който сега е на рекордно ниското ниво от 0,5%. В резултат на това, ипотечните лихви може да достигнат 8% или дори 11,5%. Все пак не всички икономисти са настроени така песимистично.

 

Ето и разликите между основния лихвен процент определен от централната банка и лихвите по ипотечните кредити раздавани от търговските банки в някои от най-развитите икономики:

 

Великобритания-2,50%, Канада-2,19%, Австралия-1,88%, Италия-1,42%, Швеция-1,01%, Испания-0,95%, САЩ-0,85%, Франция-0,83%, Дания-0,54%.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии