Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Лихвите по ипотечните кредити имотите и пиците

Пици - постни или с месо - не е ясно какви ще ядем, може би финансовият министър знае менюто, а може би още не купил продуктите? Най-после се повдига въпроса по ипотечните кредити и все повече въпросите напират, както глада напира в квартална пицария.

 

Как се получава така, че бизнеса прави всякакви отстъпки за има все пак някаква търговия? Държавата се гърчи двадесет години в кръга - източени банки, валутен борд, а напоследък и в спиралата на високи лихви по кредитите.

Какво се оказва - банките партньори на бизнеса ли са или сатрапи? Как мислите - кога ще паднат лихвите?

Банкерите започват всеки преговор за разсрочване с тезате, че не искат техните клиенти да губят жилища или имоти.

Изказват тезата, че тяхната основна мисия е да отговарят и управляват парите на хората, които им ги поверяват.

 

Какво се случва според нас?

В доста от банките, да не казвам всички - са привлечени бивши министри. Някой от тях са сериозно подготвени в сферата на финансите, други не чак толкова, но и те заедно с първите служат за прокарване на лобистки интереси. Целта е на правителството да не минава и на ум да въведе известни мерки в банковия сектор.

Доказателствата са видни:

+ Необосновано високи лихви по кредитите и депозитите

+ Клаузи в договорите, които откровено изнудват клиента на банката и го лишават от всякаква равнопоставеност

+ Екстри като предсрочно изискуем кредит

+ Притискане по телефона

+ Вдигане на лихвата без предупреждение.

+ и т. н.

 

Защо лихвите по депозитите са високи?

Банките рекламират високи лихви по депозитите, защото така оправдават високите лихви по кредитите. Депозитите са 6-8 %, лихвите по депозитите 10-12 %. При тази стабилна банкова система и при условие, че сме "вързани" към валутния борд - какво означават високите лихви по депозитите?

Означават заблуда.

Кои хора имат спестявания? Кои слоеве от населенито имат парични излишъци?

Пенсионерите скътали по 1000 лв. за последния си земен път? Младите семейства? Или хората на средния бизнес? Аз поне не познавам много хора, които имат пари в банка просто така.

В категорията "скътали" пари са политици, бивши шефове на агенции, членове на бордове. Това си е вид отплата за какви ли не услуги.

Представете си, че до вчера сте заемали някаква значима длъжност. Как да ви се отблагодарят за определена услуга без да бие на очи?

Ами давате си парите в банка, която ви дава висок депозит и така сте възнаградени. По телевизиите, радиата и медиите се бълват реклами за високи лихви по депозитите и така заподозрени няма.

На 1 000 000 - годишаната лихва е примерно 80 000. Какво му плащаш - просто лобираш за определени интереси.

Високите лихви по депозитите са оправдание за високите лихви и по кредитите. Банката казва, че купува скъпо пари и дава по-слъпи кредити. Създава се рекламна вълна от всички банки и всички наддават за депозити.

Сякаш парите ви не са хартийки, а златни кюлчета. Създава се психозата, че се купуват скъпи пари и се продават като скъпи депозити. И това е нормално - кой би се усъмнил при условие, че където и да цъкнете дистанционното - ви обстрлват с оферти за депозити.

Едва ли не - държиш ги два дни и после 28 дни си ги въртиш извън банката!?

Така банките оправдават бруталните си атаки към хората, които до момента са теглили кредит. Вдигат всякакви "БОРИ" и се вайкат колко скъпо си доставят пари.

Имам бизнес партьор, които сподели, че плаща 3 % годишна лихва по бизнес кредит!?

А за някой това е лихвата на месец. В такъв случай възниква въпроса: Откъде банката "купува" този ресурс и за колко за да го продава на 3 %?

Защо например в Австрия годишния лихвен процент е около 3 %?

Говорил съм неофициално с банкери и те казват така: НИе сме наясно, че лихвите по кредитите са високи, но до момента никой не сваля, защо първата банка, която свали лихвите ще бъде заплюта като слаба. Получава се нещо като показване на мускули. Всички банки наддават по депозитите като пускат какви ли не реклами, но никой не смее да обяви обратното.

Така банките всъщност започват да пречат на икономиката, защото първо отпускат незначителни кредити и второ - изтискват и притискат досегашните си клиенти, които така или иначе са дръпнали кредит и няма къде да мърдат.

Има и друг момент - по всяка вероятност банките са дръпнали от банките майки около 9 млрд. и привличайки депозити те се презастраховат за да не им дърпат ушите. Е добре де, ама защо трябва да плащаме безхаберието на банките? Защо техните централи не ги предупредиха за предсоящата буря? Надали всичко се случи ей така от само себе си.

Така е за големите, а малките гледат рекламите и си мечтаят да имат в банка 100 000 лв. колкото баща ми мечтаеша да има през 1990 г. и да печели по 10 000 лв. на година или почти по 1000 лв. на месец.

А кой ще плаща всички тия екстри?

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии