Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Лихвените нива в България се запазват, но може и да паднат


Лихвените нива ще запазят досегашните си позиции, но може и да продължат да падат, при положителни икономически сигнали, смятат банкери и анализатори.

 

Има тенденция на понижаване на лихвите по ипотечните кредити и на задържане на съществуващите лихвени нива по фирмените и потребителските кредити.

 

Ако продължат положителните сигнали за съживяване на икономиката ни, процесът на понижение на лихвите ще продължи, прогнозира пред БТА изпълнителният директор на Кредит Център и председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев.

 

Той коментира, че винаги съществува риск, ако се влоши икономическата среда и се повишат лошите кредити, да се повишат и лихвените нива, но поясни, че засега се очертава по-скоро обратната тенденция.

В момента забелязваме съществено намаление на лихвите по ипотечни кредити - тенденция, която започна от края на миналата година и продължава до момента, добави той.

 

Тошев посочи конкретни промоционални предложения за ипотечни кредити в евро за фиксирани периоди с лихви от 6,15 ; 6,25 до 6,79 процента, както и оферти с променлива лихва за целия период на кредита от 7 - 7,5 процента.
Финансистът коментира, че тези нива започват да доближават нивата на лихвите отпреди кризата.

 

Намалението на лихвите при потребителските кредити е по-скромно, вижда се, че този продукт е по-рисков, тук има и по-голямо влошаване на вече отпуснати кредити.
Затова лихвите по потребителски кредити са намалели спрямо миналата година с около 0,5 до 0,75 процента като средните лихвени нива продължават да се движат в рамките на 11 до 15,5 - 16 процента, коментира той.

 

Според Тошев тенденцията е лихвите по ипотечните кредити да се понижават, докато намалението при фирмените и потребителските кредити ще е в по-малки обеми.

 

Налице е постепенно намаляване на лихвите по депозити, виждат се и първите признаци за съживяване на икономиката и излизане от рецесията.
Въпреки че лошите кредити продължават да растат, темповете на ръст се забавят в последните месеци и всичко това би трябвало да са сигнали, че лихвените нива ще се задържат около сегашните нива, а ако добрите сигнали продължат и в следващата година лихвите би трябвало да слязат надолу, прогнозира Тихомир Тошев.

 

Засега ръст от около 6% спрямо миналата година се забелязва само при ипотечното кредитиране, каза Тошев.
С жилищни и ипотечни кредити са свързани и промоциите на банките, добави той. Според експерта в момент на криза клиентите търсят ипотечни кредити, за да си осигурят най-важното - дом, или пък чрез ипотечно кредитиране да рефинансират стари свои задължения.

 

Според него, очакванията са, пазарът на ипотечно кредитиране да продължава да расте, докато при потребителското и фирменото кредитиране ситуацията няма да се промени значително.
Потребителското кредитиране ще остане ограничено и ще се ръководи основно от сериозната преценка на банките на кандидатите за кредит, смята експертът.

 

Депозитният пазар се е успокоил и се е регулирал.
Лихвите по депозитите леко вървят надолу, което е и нормалната ситуация, каза той. Българските вложители продължават да избират този вариант за спестявания пред инвестиционни инструменти като взаимни фондове, покупката на акции и други.

 

Въпреки че лихвите по депозитите намаляха с около процент и половина - два в сравнение с пика от миналата година, депозитите продължават да носят добра доходност и хората ги предпочитат, коментира Тошев.

 

Напоследък се забелязва ориентиране към дългосрочни депозити - за 6, 9 и 12 месеца, докато през миналата година се хората се насочваха предимно към едномесечни до тримесечни депозити, при които лихвите бяха най-високи, посочи експертът.

 

На въпрос кога финансовият ресурс в България ще стане по-достъпен и българските потребители ще се радват на по-изгодни условия за кредити от страна на банките Тихомир Тошев посочи, че това зависи от цялостната ситуация в страната.

 

Зависи какъв е кредитният риск, както и нивата на лихвите по депозитите, каза Тошев. В момента тези нива са между 5 и 7 процента и всъщност това е цената на ресурса, който се набавя от вътрешния пазар, обясни експертът.
Нормално е щом се плаща лихва за привлечени средства между 5 и 7 процента лихвите по кредитите да варират между 7 и 15 процента за различните кредитни продукти, които носят различен риск, отбеляза той.

Не само лихвите по депозитите са определящи, България все още трябва да извърви дълъг път към страна с по-висока сигурност и по-голям интерес за външните инвеститори и да си осигури достъп до ресурса на междубанковите пазари на по-добра цена, каза Тошев.

 

В дългосрочен план вървим в тази посока, но икономическата ситуация в момента и кризата, която е обхванала целия свят, не ни помагат това да се случи много бързо, коментира анализаторът.

 

Според Тошев не е правилно да гоним лихвите по кредитите в ЕС, защото те варират за отделните страни в много широки граници. В някои страни лихвите по депозити започват от половин до 1 процент, а по кредити от 4,5 - 5 процента, а в други държави лихвите по депозити са от порядъка на 5-7 процента, а лихвите по кредити 7- 15 процента.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии