Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Липсата на качествена инфраструктура във Варна и страната, води до загуби


На интервали, през известни периоди от време доста се пише и говори за икономическите  загуби от задръстванията в големите градове на страната и особено във Варна, София,Пловдив, Бургас…Но нека да разширим обхвата на темата, като разсъждаваме за загубите от лошата национална инфраструктура. Който се опита в цифри да онагледи последствията от нея, смело можем да наречем аматьор-ентусиаст, загубите са трудно изчислими, поради това, че определящи са много фактори, така също и заинтересованите страни участнички са много, пропуснатите ползи се основават на завишени прогнозни бизнес очаквания.

Ако сте пътували из България, навярно сте забелязали, че съществува различен вид асфалтова настилка – има такава от по-светъл синьо-сив асфалт, която въпреки че е поставяна 70-те-80-те години (някои си я спомнят от детството!), е относително запазена, твърда и неронлива. Вижда се, че проблемите при нея са свързани със стареене, но в края на краищата тя е на 35-40 г., нищо не е вечно! Голяма част от второкласните и третокласните пътища са именно от такъв асфалт и добре че е така, защото новият, тъмен, черен асфалт, поставян видимо през демокрацията, е изгубил отдавна своите свойства и се разпада, като образува огромни кратери, през които да преминеш, които дори с джип, се налага да спреш пред дупката и да минеш внимателно. Буди недоумение следното: след като технологиите и материалите са се развили до такава степен, че хората могат да изпратят сонда на Марс, която чрез сателит изпраща информация на Земята, как така в днешно време качеството и изпълнението на една пътна настилка да е несравнимо по-лошо, отколкото преди близо половин век? Цената няма да коментирам, която би трябвало да е значително по-ниска, което означава, че ако са заложени относително същите средства за изграждане на инфраструктура, сега трябваше да има пътища, които да свръзват България с Китай! За поддръжка трудно може да се говори, както и за качеството на поддръжката – това е очевидно за всеки. Ако през последните 10-15г. пътищата можеха да се подновяват чрез закърпване на дупки и да изглеждат относително добре, категорично към настоящия момент това е невъзможно – и как да се направи?!? – дупките съставляват 25-30% от пътищата! Стигнали сме до етап, в който отстраняването на недостътъците е нерентабилно, трябва да се строят нови пътища…

В България като цяло не е замърсено, но трудно би могло да се каже и че е чисто. Това от една страна се дължи на все по-занижената култура относно чистотата и от друга, не дотам добрата поддръжка – нередовно почистване, липса на кошчета за отпадъци, липса на напомнящи табели, липса на контрол от инспектиращите органи (строителни отпадъци). В големите градове, особено във Варна и София, трагедията е пълна – в продължение на години не сме срещали почистваща машина, която да измива улиците, защото никъде другаде по света, колата и дрехите не се мърсят толкова бързо, у нас.
Тоалетните и тяхното значение също се подценява и е направо забравено! В подкрепа на твърдението е липсата на обществени тоалетни, а малкото останали не се поддържат добре и направо ти „минава“, ако решиш да ги ползваш. Не е помислено за стотиците, хиляди хора, които са „в движение“ с часове и други, които просто работата им е такава, за туристите –  без коментар… По този повод едно напомняне, че големите европейски градове не се срамуват да разполагат с тоалетни в самия си център (Виена, Париж, Атина).
Парковете и зелените градски/ курортни площи са почти изчезнали,  като цяло изглеждат мръсни, смръдливи и изоставени – кой и защо да ги посещава? Когато пък излезете от големия град и се огледате около пътя, можете да видите само трънаци и необработваеми изоставени площи, много рядко се срещат места със засадени култури…Където и извън България да пътувате, почти няма да забележите площи, които да не са очертани, засети и гледани грижливо, дори по склоновете на Алпите тревата не е висока, защото се коси!

Що се отнася до шума не може да се каже, че България е шумна, най-вече поради това, че нямаме производство и свърхнатоварени магистрали. Въпреки това, има места, които е необходимо да се шумоизолират, за да се гарантира спокойствието на гражданите, но тази новост е все още неизвестна на отговорните за това. Всъщност колко заводи останаха, които все още функционират?!? Затова и замърсеността в сравнение с развитите държави е доста по-ниска. Така България може да попълва квотата си, като приема индустриални отпадъци на Европа.  Контролът по отношение на изхвърляне на вредни отпадъци във водните басейни също трябва да се засили.

Указателните табели са важни не само за туристите, те вършат работа и на нас българите, когато пътуваме! Ние обаче за разлика от чужденците, притежаваме това предимство да владеем български и така винаги има опция като объркаме пътя да спрем и да попитаме добри хора да ни упътят. Но колкото и добре да се ориентираме за посоките, наличието на табели спеспява нашето време и ресурси, за което навярно и са измислени. Те, табелите, обаче често липсват (откраднати или просто няма), което ни затруднява и изнервя, когато пътуваме.

Другият въпрос е към полицаите-защо толкова често ни спират, при това без да сме извършили нарушение? Проверка на документи на лица и автомобил не може да се приема като довод, тъй като те не разполагат с устройства, които позволяват в реално време да извършат нужните проверки. Често задавания от полицаите въпрос «какво работите?» е любим на всички Ви…

Всички по-горе изброени фактори представляват външни ефекти, защото те нанасят вреди на обществото! Вредите могат да бъдат материални и нематериални, някои от тях не могат да имат финансово изражение (увреждане, нелечимо заболяване).  Ненамесата на държавата с цел подобряване, невземането на мерки и необезщетяването на пряко и косвено потърпевшите граждани не означава нищо друго, освен това, че всеки от нас трябва и плаща за отстраняване на нанесените му вреди, без самият той да е виновен причинител!

«Туризмът е отрасъл с потенциал за българската икономика» – твърдят специалисти в областта! Как може туризмът да се развива и да е печеливш без инфраструктура? Как първо ще дойдат туристите, ако се огледат, какво ще видят и ще си починат ли изобщо?!?
Пътищата са комуникации, защото са връзка, те свързват, съобщават и предават. Нашите пътища обаче свързват трудно и вредно! От бавните и лоши комуникации потърпевши са гражданите, но преди всичко бизнеса, тъй като времето и качеството на транспорт са от изключителна важност за тях. Бизнес потребители на пътищата са: превозвачи, транспортни и спедиторски фирми, фирмени доставчици, които извършват дейности по превоз на хора, снабдяване със стоки, транспортиране на ресурси. В следствие на това загубите за компаниите в бранша са огромни и като цяло за бизнеса. Отделно, ефекта на лошите пътища се задълбочава и дори се мултиплицира, защото старата ни пътна инфраструктура не е предназначена да обслужва наличния настоящ трафик с големи товари, многократно превишаващи допустимите норми.

От липсата на добри комуникации загуби понасят гражданите, бизнеса, включително и държавата. Последната губи от намаляващия брой потребители и пропуснати ползи от транзитно преминаващи хора и международни превозвачи, които предпочитат по-качествените пътища на съседните държави. Това от своя страна редуцира приходите от такси, постъпващи в българския бюджет, за използване на пътищата.Ако се изходи от мястоположението на България, като свързваща Изтока със Запада, Европа с Азия, не е ли разумно стретегически да се целеположи изграждане на съвременна, качествена и комуникативна пътна инфраструктура, която да обслужва наличния поток? Безспорно инвестицията е голяма и дългосрочна, но и доста печеливша!

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии