Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Към момента Варна е първенец по покупко-продажби на имоти
Слабо раздвижване на пазара на недвижими имоти у нас, отчитат брокерите. Цените на жилищата, както и наемите продължават да падат,  но търсенето започва да расте. От бранша отчитат и един интересен факт-от близо месец хората масово инвестират спестяванията си от евро в земеделска земя. От началото на тази година хората, които са взели жилище под наем, са два пъти повече от тези, които са си купили такова.

 

Така например, точно до преди 2 години на нито една точка в София гарсониера не можеше да се наеме под 300 евро, докато в момента има в рамките на 100-120 евро.

 

Паралелно с падането на наемите, продължават да падат и цените на жилищните сгради и офиси. За изминалата година поевтиняването беше средно с около 30 процента.

 

От началото на година сме свидетели на малък спад от 4-5%, което означава, че има известна стабилизация, което се дължи в голяма степен и на възможностите за получаване на кредит, по гъвкавата политика на банките, предприета от началото на тази година.

 

Така хитът в момента-двустайните жилища, могат да се купят в големите градове на цени от 20 хиляди евро до 60 хиляди евро. Брокерите обаче отчитат и пробив със скъпите жилища. За разлика от миналата година, през тази сделките за имот на стойност 100-150 хиляди евро не са мираж.

 

В момента най-много покупко-продажби има във Варна. А Плевен е в пълен застой. От бранша прогнозират, че до края на годината цените ще са с 10% надолу спрямо миналогодишните. Като не е изключено през 2011 и 2012 година  да започнат да скачат. Това вече се е случило с цените на земеделските земи. След спада покрай кризата, в момента стойността на декар земя расте.

 

През 2004 година един декар земя средно за страната е струвал 171 лева. През 2006 около 300-360 лева. През 2008 в Добруджа един декар се е продавал за рекордните 520 лева.

 

Отчита се засилено търсене на земеделска земя, което е провокирано от свободен ресурс и различните политики на ЕС.

 

Наблюденията на бранша сочат,  че спестяванията от евро масово се инвестират в земеделска земя, и то откакто започна да поевтинява единната европейска валута.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии