Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Купувайте жилища за отдаване под наем

Цените на жилищните имоти падат по-бързо от наемите. Това означава, че ако успеете да купите имот на добра цена, евентуалната текуща възвращаемост от даването му под наем ще е по-висока. 
За експертите връзката между наеми и цени е важен ориентир за посоката на пазара на недвижими имоти. Средната текуща доходност при жилищните имоти в през първото полугодие на т.г. е 4.5% на годишна база, докато през последните 6 месеца на 2008 г. е била 4.1%.Възвращаемостта на вложението се измерва и с т.нар.-брутен наемен множител. Той показва броя месечни наеми, с който може да се изплати направената в имота инвестиция - колкото е по-нисък този показател, толкова възвращаемостта от имота е по-висока, т.е. по-бързо ще се изплати имотът. По правило се смята, че при стойности над 200 месеца имотите се смятат за надценени. Брутният наемен множител за първите 6 месеца на тази година намалява до 209.4 месеца, сравнено с 237.3 месеца през последните 6 месеца на предходната 2008 година.
Например в момента доходността от инвестиция в стандартен тристаен апартамент в големите градове би изглеждала по следния начин:  размерът на наема за такъв имот варира между 320 и 380 EUR на месец, или между 3,840 и 4,560 EUR годишно (в зависимост от вида и местоположението на имота). Това обаче не е чист доход за собственика. Обикновено от тази сума трябва да се покрият различни разходи (текущи и периодични) - застраховки на имота, данъци и такси, основни ремонти през определен период и да се отчетат загубите от евентуални периоди с липса на наемател.  Затова чистият доход от подобен имот е с около 15% по-малък от брутния - или средно около 3,570 EUR на година.  Ако разделим този доход на пазарната стойност на апартамента (около 75,000 евро) ще получим 4.76% текуща годишна доходност от инвестицията. - което е по-високо от миналогодишните показатели.Обяснението за нарастващата доходност на жилищните имоти е, че от една страна липсва адекватно финансиране от кредитните институции за покупка на жилища, което сваля цените, а от друга страна - невъзможността да закупят нов дом с кредит принуждава част от потенциалните купувачи да наемат жилища - което задържа нивото на наемите, въпреки нарастващото предлагане.
През последните 5 години наблюдавахме спад на доходността от инвестициите в недвижими имоти - което не беше изненада за специалистите в условията на бурно кредитиране и голямо предлагане на нови имоти на пазара. От началото на тази година вече се забелязват наченки на ръст на текущата доходност от имотите - което говори, че най-критичният момент на имотната криза може би отминава и пазарът на жилища дава първи признаци на стабилизиране.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии