Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Купувачите на къщи в САЩ се преориентират към апартаменти

 

Ключов сегмент на американския жилищен пазар, винаги са били частните еднофамилни къщи. Но сега, когато този сегмент е в застой, търсенето за покупка и наемането на апартаменти набира скорост.

 

Според статистическите данни на изследователската компания Маркъс & Millichap, обема на сделките с апартаменти през второто тримесечие на годината е на стойност 7,10 милиарда щатски долара, тоест с 32% повече в сравнение със същия период на миналата година. Според Real Capital Analytics, обема на извършените продажби на апартаменти през август, достигна сумата от 2,60 милиарда щатски долара, което е най-високия показател за последните две години.

 

Търсенето на апартаменти се увеличава. През първото полугодие, търсенето е най-високото за последното десетилетие, казва изпълнителния директор на Marcus & Millichap, Хесам Наджи. Най-много се търсят апартаменти в новоизграждащи се сгради с развита инфраструктура (например, наличието на  фитнес клуб или плувен басейн), а най-активните пазари са Ню Йорк, Вашингтон, Бостън, Чикаго, Сан Франциско и Лос Анджелис, пише The Wall Street Journal. 
 

 

"Разбира се, това не е" американската мечта ", - отбелязва, анализатора по инвестиции - Хендел Сен Жюст, "но хората трябва по някакъв начин се приспособяват”. 
 

 

Процентът на незаетите  апартаменти в САЩ е намалял от 8% през първото тримесечие, на 7,8% през второто тримесечие. Факта, че броя на свободните апартаменти намалява е положителен знак за пазара. Очаква се до 2011 г., тази цифра да падне до 5,5%. 
 

 

Големия интерес към апартаментите и липсата на нови предложения "загряват" цените, това от своя страна повишава инвестиционната привлекателност на многожилищните сгради. Доходността от такива имоти е доста висока. Наемните цени остават стабилни, но в най-атрактивните места продължават да нарастват. Разходите за наем на апартаменти през периода април-юни, се повишиха с 0,6% в сравнение с предходните три месеца.
 

 

Наблюдават се и големи инвестиционни сделки. Така например, през този месец, компанията UDR придоби пет построени и един строящ се жилищни комплекси с  над 1600 апартамента. Общата инвестиция възлиза на 455 милиона щатски долара 
 

 

Като цяло, ситуацията на жилищния пазар в САЩ продължава да бъде изключително крехка. Броят на жилищните единици, които са били конфискувани през август за дългове по ипотеки, достигнаха рекордни висоти, безработицата също остава висока.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии