Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Край Варна или Бургас, ще се строи писта за Формула 1

 


Президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) Богдан Николов обяви, че България ще подпише договор за домакинството на кръг от Формула 1 с промотъра на световния шампионат Бърни Екълстоун в петък.

Тогава Богдан Николов, председателят на организационния комитет за Гран при на България Румен Петков, представители на частните инвеститори и заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев би трябвало да се срещнат с Екълстоун преди Гран при на Германия на "Нюрбургринг", където да бъде подписан контракта.

Около срещата все пак витае определена неизвестност, защото Екълстоун няма да пътува в четвъртък заради скорошните си проблеми с непремерени изказвания, но може би ще се появи на "Нюрбургринг" по-късно.

Богдан Николов уточни, че договорът вече е одобрен от Международната автомобилна федерация (ФИА) и промотърската компания на Екълстоун ФОМ. Контрактът е за домакинство от 2011 до 2015 г., с опция за продължаването му до 2020 г. Ние трябва да решим дали искаме за 5 или за 10 г. Турция се отказва от Гран при, а Унгария още не е подновила договора си. Така оставаме единствените домакини в района.

Той разкри, че се планира да бъде изградена една писта, която да приеме Формула 1 и MotoGP, а не както имаше предложения за две отделни съоръжения. Трасето ще бъде край Варна или Бургас, това са двете  предложения. Първоначалният вариант край Плевен отпаднал на много ранен етап, защото не отговарл на условията за инфраструктура, действащо летище и хотелска база.

 Правителството е дало писмо с държавни гаранции, че стои зад кандидатурата на България. Николов заяви, че е свършил своята работа  – довел нещата до договор. Държавата няма никакво участие. Инвестициите са изцяло частни и на община Варна. Ако новото правителство  се включи – добре, обясни той.

Освен двата най-престижни шампионата се планира пистата да приеме стартовете от Супербайк и GT-сериите. Личният съветник на Екълстоун Андреас Маес разработил бизнес план за трасето. Според него натовареността на пистата ще бъде между 280 и 310 дни в годината, обясни Николов. Това включва състезания, тестове и други прояви, а в останалото време ще се извършва поддръжката на съоръжението. Николов счита, че марката на една писта са Формула 1 и MotoGP. След това всички сами идват на нея.

Той добави, че всичко е готово за започването на изграждането на съоръжението. Забавянето станало заради проблемите на Екълстоун с отборите във Формула 1, а е имал и тежък развод. Забележки може да има и от наша страна. Трябваше да се срещнем още през юни, обаче той отложи това за 10 юли поясни в заключение Богдан Николов.Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии