Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Комплекс Калиакрия край Божурец

Българо-шведската фирма "Линекса Пропърти" завърши изграждането на мащабен луксозен апартаментен комплекс "Калиакрия" край каварненското село Божурец. Проектът се състои от три, независими един от друг, но архитектурно свързани помежду си комплекса, разположени на няколко километра западно от Каварна в новостроящата се голф-зона. Строителството е на три етапа.. Той се състои от пет четириетажни сгради, разположени на ръба на плато. Сградите са така проектирани, че всеки един от всички 104 апартамента имат изключителна гледка към морето и към нос Калиакра. Първият етап ще е финализиран през юли 2007 година. 86 апартамента вече са изкупени от чужденци, съобщи изпълнителният директор и собственик на "Линекса Пропърти" Ангел Лингорски. 50 на сто от купувачите са скандинавци, датчани, норвежци и шведи, а останалите 50 процента са англичани и ирландци. Средната продажна цена е 1 350 евро за кв. метър. Размерът на апартаментите започва от 120 кв. м /две спални и две бани/ и завършва до супер луксозни мезонети от 360 кв. м. В центъра на комплекса има огромен вътрешен плувен басейн - 1 000 кв. м, който визуално прелива от ръба на платото.
Проектът предвижда на първия етап РЗП да е 15 000 кв. м, а на втория и третия етапи - още 26 000 кв. м. Всички апартаменти от трите етапа ще са 350 и ще събират над 15 000 души. Строителството на втория и третия етапи започва през пролетта на 2007 година. Инвестициите за първия етап са 9 млн. евро, за втория и третия - още 16 млн. евро. Предстои инвестиране и в изграждането на инфраструктурата към комплекса, както и голяма пречиствателна станция. Идейният архитектурен проект на "Калиакрия" е на испанските архитекти Kloster & Notenson от Марбея, подробният проект е на Стоарх - София. Амбицията на инвеститора е да съчетае жилищните проекти в туристическата зона на испанската Коста дел Сол с традиционната българска архитектура. Строителството е възложено на фирма "Планекс".
Комплекс "Калиакрия" е първият обект на "Линекса Пропърти" в България. 84 на сто от фирмата е българска, 16 % е шведска. Основателят и собственик на компанията Ангел Лингорски има много реализирани проекти в чужбина. Инженер по образование, Лингорски работи и живее извън България от 1983 година. Бил е в Швеция, Англия, Италия, Испания. Миналата година спечели на търг общински парцел от 63 декара, където ще бъде разположен "Калиакрия". За терена "Линекса Пропърти" плати на община Каварна  сумата от 1 млн. лева.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии