Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Кой се страхува от мутрата Топлофикация?

Емил Измирлиев


Кой се страхува от мутрата Топлофикация?

Размисли и страсти след една нестандартна премиера на скандална книга
       ПОД наслов „Писателите срещу мутрата Топлофикация” премина преди месец премиерата на скандалната ми книга „Бандитската топлофикация”, която се роди на страниците на в. „Словото днес”.  Тя  се появи в края на 2010 с логото на издателство „Български писател” и това не е случайно. За първи път в годините на прехода един обикновен български писател извади на бял свят живота и престъпната дейност на октопода „Топлофикация”, в пипалатана който се задушават  абонатите на бандитския картел. Като една истинска  мутра  Госпожа Парно с рекет, измама, изнудване и заплахи продължава граби, необезпокоявана от съд и прокуратура, като за световно обикновените хора у нас и на практика се е превърнала в държава в държавата!
       Единици бяха българските писатели, дръзнали да участват в тази необичайна премиера, за да покажат своята съпричастност с с автора и да изразят своя категоричен протест срещу дейността на тази недосегаема от закона държавна фирма, и това също не е случайно! В България протестите отдавна не са на мода и обикновено са бутафорни. Защото у нас свестните хора, сред които са, без съмнение и писателите, отдавна са се убедили, че в отечеството ни няма и не е имало гражданско общество, че властимащите нямат обществен договор с избирателите, както е в другите страни от Европейския съюз! Там народът има право да отзове депутат, министър или друг, посочен от него с вота на суверена, ако той не изпълнява обещанията си и не действа в интерес на хората!
  У нас, както сами се досещате, не е така и властимащите пет пари не дават за проблемите на българския народ, защото са направили така, че и само те  да се явят на избори – пак ще управляват!
         Ако не беше така, на премиерата на „Бандитската топлофикация”, щяха да дойдат премиерът Борисов, президентът Първанов, кметът на столицата Фандъкова, вътрешният министър Цветанов, прводъсдият министър Попова или пък най-малкото главният прокурор Велчев. Благодаря им, че не са го направили, защото, в противен случай щяха да отбият номера и да покажат колко са загрижени за съдбата на хилядите абонати, които пъшката под игото на мутрата Топлофикация и няма кой да им помогне!
        Всъщност аз имам своето обяснение, защо не се появяват на такива места, като премиерата на „Бандитската топлофикация”. Това че пет пари не дават за проблемите на българския народ, си го знаем, и то не е от вчера! Тях просто ги е страх отоктопода Госпожа Парно, която ги е оплела в пипалата си и те копче не смеят да й кажат. Е, не точно като абонатите си, по малко по-друг начин, сещате се какъв... Толкова са уплашени, горките, че и звук не смеят да издадат след появата на книга като„Бандитската топлофикация”. Ако това беше детска книжка за лошата леличка Госпожа Парно, която прибира паричките на татковците и майките, на бабите и дядовците и те не могат да купят на децата играчки и дрешки, е обяснимо мълчанието на властимащите. Случаят обаче не е такъв и те се страхуват ог мутрата Топлофикация, защото тя може да издаде тайната, като как точно се грижи за тях... Ако не знаете как – и да питате – няма кой да ви отговори!
         Все пак на премиерата дойдоха достойни хора на България, които са съмишленици на моя милост в усилията ми да променя нещо в тази мутренска история. Сред тях беше и главният редектор на в. „Словото днес” Румен Балабанов, който не скри изненадата се, че една толкова битова наглед история се е превърнала в сериозно разследване за действията на топломафията. Похвалите му към автора бяха основателни, но не се наемам да ги повторя, защото те си остават лично за мен. По-важното е, че за Румен Балабанов книгата катализатор за раждането на гражданското общество, каквото у нас има все още само на хартия. 
      Очакванията му обаче, че, след появата на „Бандитската топлофикация”, то ще възкръсне като птицата Феникс, бяха попарени от мненията на останалите участници в премиерата, чийто наслов спонтанно се превърна в „Народът срещу мутрата Топлофикация”.  Тон за арията на отчаянието даде писателят Панчо Панчев, който на собствен гръб изпитва непозволените ударите под кръста на Госпожа Парно. Историята му си прилича като две капки вода с тази на стотиците абонати на бандитката, но книгата му е дала надежда, че може да се измъкне от пипалата на октопода с юридически хватки. Благодаря му за пожеланията да зарежа Госпожа Парно и да се отдам на сериозната литература, което и направих вече с написването на абсурдната пиеса „Мутрата Топлофикация”.
        Специално от Париж по електронната поща за премиерата пристигна рецензията за книгата на писателя-емигрант Димо Райков(публикуваме я отделно). Още по-изненадващо за мен беше присъствието на събитието на още по-специално пристигналия от Будапеща г-н Радко Ханджиев. За непросветените ще обясня, че той е първият българин, който от 1988 г. не е платил нито стотинка за парно и е спечилил безапелационно всичките си дела срещу „Топлофикация” Само като го видят в съдебната зала юристите на бандитката панически се разбягват, защото знаят, че срещу аргумените му за номерата на топломафията не могат и дума да обелят! Г-н Ханджиев ми даде кураж навремето да започна разследването си за далаверите на „Топлофикация” и съм му благодарен, че успях да напипам слабите й места и да ги извадя на бял свят!
       Консултантът на книгата Костадин Златков методично обясни на участниците в премиерата номерата на Госпожа Парно, как надписва фактурите на абонатите , които съдът да признава за доказателство(и в този случай финикийските знаци са казали тежката си дума!). Останалите мнения оформиха идеята да се напише протестно обръщение от името на Съюза на българските писатели до главния омбудсман(обществен защитник) Константин Пенчев с предложения как да се помогне на българите да се освободят от игото на октопода със законни средства (обръщението публикувахме отделно). Ако идеите в него се реализират, хората у нас ще си отдъхнат от рекета и изнудванията, от несправедливите процеси на топломафията срещу тях!
         Прочее, сега думата има г-н Пенчев, с когото имах едночасова дискусия на тази тема два дни след примиерата. Заедно с косултанта на книгата Костадин Златков го помолихме учтиво да се запознае с проблемите около мутрата Топлофикация и да направи необходимото. Ние сме дотук! С тази публикация слагаме край на темата за бандитката Госпожа Парно и оставяме всичков негови ръце. На г-н Пенчев затова му плащат от парите на гражданите в България – да защитава техните интереси! Той обаче ни покани на карикатурна изложба, която откривал на Първи април, с което ни хвърли в оркестъра. Искаме да му припомним, че е Главен омбудсман на Република България, а не Главен карикатурист – в тази сфера има достатъчно кадърни хора, срек които е и авторът на корицата и илюстрациите към книгата Калин Николов!

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии