Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Кой да плаща прехвърлянето – купувача или продавача?

 

Най-разпространеното мнение е да плаща купувача поради неговия интерес. В крайна сметка обаче продавача в повечето случаи също продава по необходимост, а не само за да види купчината банкноти. Все повече натежава мнението - 50 % на 50 %.

При сделките с ново строителство се наблюдава закономерността купувача да поема местния данък от 2 %; нотариалната такса и таксата от 1 % за вписване.

 

При сделки по данъчна оценка на имота в повечето случаи разходите се разделят. В някой от случаите едната от страните желае сделката да се изповяда на реална цена и тогава инициатора поема разходите. Това се налага в случаите когато участва и банка за кредитиране на сделката. Банките напоследък не държат да се минава на сделка при реална цена и по този начин допълнително стимулират сектора кредитиране.

Разбира се част от купувачите държат 100 % сделката да мине на реална цена и са готови да поемат всички разходи.

 

Какво казва закона?

 

Закон за задълженията и договорите

ОСОБЕНА ЧАСТ

I. Продажба

1. Общи правила

186. Разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно

 

 

За нотариалната такса:

Тълкувайки услугата на нотариуса стигаме до факта, че изповядвайки сделката той обслужва и двете страни. Затова може би този разход е справедливо да се подели. Ако някоя от страните е наела адвокат е логично да му поеме хонорара.

 

Таксата по вписване на имота е редно да се поеме от този, който поема новата собственост – купувача. Нещо като ритуал – финал на успешния край на сделката.

 

Ивайло Манахов

manahov@imotdnes.com

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии