Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Казанлък: Пишман иманяри търсят злато под паметника на Георги Кирков

Бизнесмен поискал от общината в Казанлък да реконстриура градинка в централната градска част на града, след което я разкопал и изоставил.

Според съседи живеещи в квартала единственният му мотив е да изкопае основите на стара турска къща, която се намирала преди време там. За случая Общината в Казанлък е сигнализирала Районното полицейско управление. Бизнесменът изобретил хитроумен план, за да изкопае един казан с турски жълтици в подножието на паметника на Георги Кирков насред Казанлък, както говорят легендите. Месарят и двама негови съмишленици се явили пред главния архитект на Града на розите Николай Николов и заявили желанието си, като привърженици на "лявата идея” да ремонтират със свои средства паметника на пролетарския трибун Кирков. След като се сдобили с разрешението, родолюбците обградили района на мемориала с непрозрачно полиетиленово платно с височина 1,75 метра и започнали "ремонта”. Но в 4 часа на следващата нощ съседи дочули шум от копаене с кирка в района на паметника и веднага уведомили главния архитект на Община Казанлък . Той лично подава сигнал в казанлъшката полиция.

Паметникът на Георги Кирков е построен върху парцел, където имало стара турска къща с мраморна чешма в двора. Когато я събаряли през 70-те години на ХХ век, работниците попаднали на керамично гърне с монети, но пристигналите органи на Народната милиция прибрали находката и потулили случая. Това си припомнят живеещите в квартала около паметника. И добавят, че няколко години по-късно от Турция дошъл някакъв далечен потомък на собствениците на съборената турска къща, който "изплюл камъчето”, че освен гърнето, в двора на къщата имало заровен и един казан с жълтици.

Това предание и преди е привличало в подножието на каменния паметник на пролетарския трибун мераклии за лесно злато с металотърсачи. Но никой досега не се е изхитрявал да копае за жълтиците с разрешението на Общината насред Казанлък.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии