Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Камъните (астероиди) падат от небето не само по филмите


Замисляли ли сте се колко космически обекти засичат родните учени годишно. И знаете ли, че от 2005 г. насам астрономите от обсерватория „Звездно общество" са открили 36 астероида, един от които гордо носи името на Апостола Васил Левски. Наименованието на космическото тяло е записано в официалния каталог на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство-НАСА.

 

 

За последния месец нашите физици са открили 11 нови астероида, които Международния астрономически съюз в Харвард официално признава.
 

„Те не представляват заплаха за човечеството и Земята. Намират се в главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Това обаче съвсем не значи, че не бива да се обръща внимание на процесите в космоса. Заплаха винаги има.", разказва д-р Филип Фратев, ръководител на обсерваторията. Той и останалите астрономи със собствени средства наблюдават небето по цели нощи. Базата им е разположена в планинската местност „Юндола" край Велинград. Апаратурата и поддръжката са за тяхна сметка.
 

„В останалите страни астрономите са финансово подпомагани-за изследвания, техника, дори само за прославяне и престиж, ако щете. У нас обаче нещата явно стоят по друг начин. За мен е недопустимо, че България е в ТОП 10 за най-добрите професионалисти в областта на астрометрията в световен мащаб, а никой не дава пари за подпомагане на научно-изследователската дейност. Ние буквално не спим по 18 часа на денонощие, за да наблюдаваме. Мерим се с монополисти като САЩ, а държавата не прави нищо, за да мотивира тези кадри", подчертава д-р Фратев.
 

Според учените издръжката им за половин година работа струва около 12 000 лв. „Това е една нищожна сума. В другите държави се отпускат милиони. За тези 6 месеца работа страната ни може да се прослави в цял свят. Жалкото е, че точно учените ни са обречени на мизерия, вместо държавата да дава мило и драго за тях", разказва студентът Недислав Веселинов, който също е част от екипа.
Астрономите обясняват, че парчетата, които падат на земята, се наричат метеорити.
 

„Те са фрагменти от нещо голямо, за това предизвикват интерес у хората - защото носят послания от едни други измерения и светове. За обикновения човек това е невероятно, но астероиди не падат само по филмите", категоричен е д-р Фратев.
Негов колега от обсерваторията пък допълва, че дори съществуват професионални ловци на метеорити, които ги продават или колекционират. Парчетата наподобяват обикновен камък.

 

Кръщаваме космически тела на именити българи

 

Българските учени са задействали процедура, по която Международният астрономически съюз да приеме кръщелни имена на три астероида, открити от нашенци. Затова от обсерваторията са направили отворена анкета в интернет, където българите да гласуват за личности. Сред предложените са-Христо Ботев, Георги Раковски, Борис I, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Хан Аспарух, Слави Трифонов и др.
 

„Това не са окончателните предложения. Анкетата ни служи, за да се ориентираме какви са нагласите в общественото мнение", подчертава д-р Фратев.

 

Наш студент смайва Индия с доклад за Потопа

 

Недислав Веселинов, студент в 3-ти курс от Физическия факултет към СУ, е смаял индийските учени на международна конференция, проведена в най-голямата държава в Южна Азия.
 

Нашето момче изнесло разработена астрономическа теория за възникването и последиците на Потопа. Освен, че индийците буквално онемели след лекцията, му поискали доклада, за да го използват за преподаване.
Според физическата теория, големият Потоп е предизвикан именно от сблъсък на огромен астероид.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии