Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Какво да очакваме на пазара на недвижими имоти във Варна през 2008 година? Прогноза за паз


Прогноза за пазара на недвижими имоти

Какво да очакваме на пазара на недвижими имоти във Варна през 2008 година? Прогноза за пазара на недвижими имоти - Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областта, статииЧухме и прочетохме много прогнози от всякакви хора за развитието на пазара на имоти в България за настъпилата година. Прави впечатление, че все по-широк кръг от специалисти (с и без кавички) се престрашават да пишат по въпроса. С някои изказвания и прогнози, направени дори от известни икономисти или от известни имена в бранша на недвижимите имоти ниеq екипът на агенция ИМОТИ ВАРНА, сме дълбоко несъгласни и смятаме, че няма да се сбъднат. Ето някои такива прогнози: в България има балон в недвижимата собственост, който ще се спука и цените масово ще паднат. Нашето виждане е, че това изобщо не е така, темата е дълга за разискване, но според нас в България няма балон, защото купувачите на жилища, поне в 95 % от случаите ги купуват за първо жилище, за собствена употреба, а не за т.нар. инвестиция. Именно купуването на жилищни имоти за инвестиция, за по-късна препродажба, особено ако тази покупка е с кредит, води до опасно изкривяване на пазара и възможност за евентуален и рязък срив. Който е запознат отблизо с динамиката и структурата на имотния пазар у нас е наясно, че такова изкривяване на предлагането и платежоспособното търсене няма. Нито пък кредитите са с нереално ниска лихва (като бяха за известен период в САЩ например), кредитната задлъжнялост на населението не е висока, много е нисък процентът на просрочените кредити и т. н. Ето още една прогноза, с която не сме съгласни много - в ниския сегмент на пазара (по-евтините жилища) цените ще растат по-бавно от високия сегмент(луксозните жилища), където цените ще растат по-бързо. Нашето виждане - българинът, за съжаление, не е станал толкова платежоспособен, че да купува най-вече луксозни имоти, а и строителният сектор е толкова добре развит вече, че ще отговори много бързо на такова търсене. Да не говорим, че това не е тенденция и в развитите страни - и там пазарът на луксозни и скъпи имоти е труден.

Какво ще се случи на кратко според нас на варненския пазар на имоти през 2008г.?

Варна ще се затвърждава като градът, с най-скъпи жилища и вече ясно ще изпреварва София.Ние очакваме едно поскъпване от порядъка на 20%-30% на градските жилищни имоти. Не смятаме, че панелните апартаменти ще изостанат от динамиката на пазара - очакваме и за тях такова увеличение на цените.

С 20%-50% процента ще поскъпват и парцелите за строителство в районите за вилно и жилищно строителство в и около града. Тук изискванията наистина ще се повишат и терени на добро място, с добри комуникации, с добър достъп, с хубава панорама ще поскъпнат много, особено такива, подходящи за строителство на апартаменти.

Варна ще продължи да расте във всички посоки, а също и на място-има още възможности за строителство в редица квартали. За съжаление инфраструктурата ще продължи отчайващо да изостава от жилищното строителство.

Селските имоти, близо до града, също ще продължат плавно да повишават своите цени, докато тези, по-отдалечени от Варна, едва ли ще поскъпнат.

Основните купувачи на варненския пазар ще са българските граждани,но ще продължи интереса от страна на англичаните (макар и по-малък), като очакваме по-засилен интерес от руснаци, скандинавци, германци, гърци, румънци, а също и на граждани от някои бивши съветски републики.

Все по-нагоре ще върви и цената на наемите на жилищата, като тук очакваме засилен интерес и към по-луксозни градски такива.

Източник: www.imoti-varna.com

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии