Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Каква е ситуацията с кредитирането в България

 
 
Времето си лети, дните отминават и ето, че неусетно 2011 г. се преполови, даже независимо от пълните плажове и яркото слънце, нещичко взе да понамирисва на есен. Какво става на кредитния пазар? Ами наскоро две от родните банки смениха собствениците си. Но основната цел на банковите играчи, било те стари или нови си остава една – кредитирането. 
 
 
Според статистиката, към края на май 2011 г. банките са кредитирали населението с 18.931 млрд. лв. От тях потребителските заеми са 7.55 млрд. лв., жилищните са най-много - 8.74 млрд. лв., а другите - 876 млн. лв.
 
 
Най-активни като потребители на ипотечни кредити остават хората във възрастовият диапазон между 26 г. и 35 г., които са около  47.3% от всички кредитополучатели.  След тях се нареждат тези от 36 г. до 45 г. (34.1%).
Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през месец май е бил 36 860 евро, сочат още данни на консултантите.
 
 
Както се вижда от статистиката мераклии за кредити има. Но какво трябва да знаят кредитополучателите? На първо място трябва да се отбележи, всеки шести ипотечен кредит у нас е с проблеми в погасяването. Лошите и преструктурирани кредити бележат ръст вече двадесет и осем поредни месеца. Изводът е следния. Уважаеми кандидат кредитополучатели, ако не сте убедени в собственото си финансово здраве по-добре не предприемайте действия, за който в последствие може и да съжалявате и то много.
 
 
Има и добра новина - на пазара вече стъпиха трайно и продукти с фиксирани лихви, т.е. не можем да очакваме банката да ни съобщи, че от следващия месец ще заплащаме повече по кредита си.
 
 
Нивото на лошите кредити у нас не създава риск за банковата система. Причината е, че българските трезори са натрупали достатъчно капиталови буфери, за да се справят с просрочените заеми. Това съобщи преди време не кой да е, а управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Тоест казано на по-простосмъртен български език, въпреки нивото на проблемните кредити, банките са в добро здраве, тъй като имат достатъчно обезпечения по кредитите си.
Що се отнася до лихвите, добрата новина е, че плахо, но все пак се понижават.
 
 
В заключение, тези които имат намерение да теглят кредит, нека първо си зададат въпроса. Дали изобщо да пристъпят към тегленето на кредит?  Могат ли да си го позволят? Колко ще трябва да плащат? Въпросите са прости, но отговорите са много, ама много сложни.
 
От Имот Днес ви пожелаваме приятно кредитополучаване, кредитохарчене и ………………. кредитовръщане.   
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

Коментирай







Аз не съм бот  


« Обратно в статии