Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Как станах заложник на Булбанк

Здравейте на всички "ощипани"! Приемате ли нови членове?! Прочетох по-голямата част от коментарите в нета и съм на мнение, че може би: "силна дружина планина повдига".

Ще Ви разкажа накратичко моята одисея.

Перник - Ипотечен левов кредит от 11.2007 година - лихвен процент - 7,5%. Анюитетни вноски. Купона започва.

Прекратих работа на мястото от където взех кредита и започнах работа в София. Кредита си тече, вноските се внасят от съпруга ми - Кредитополучател 1 (солидарен съдлъжник).
Всеки път му взимат такса от 2,00 лв. заради това, че не внасям сумата лично. Започна убийственото покачване на лихвите, сещате се че не ме отмина. Получих телефонно обаждане, че вноските ми са увеличени поради увеличаване на лихвеният процент - защо и откога не ми беше обяснено - просто внасяй.
Няма информирано съгласие, няма подписване на допълнителни споразумения или каквото и да е човешко отношение.

Преживях няколко месеца с високо кръвно и непрекъснат стрес и с идеята, че може би нещата ще се нормализират - уви. Всеки път когато имам промяна в лихвата исках да ми се обясни защо и как се получават тези неща. Отговора беше: „Сега не е удобно” или разни други смешни обяснения.
За тази година и половина имам неколкократни увеличения и спадове във вноската и само две телефонни обаждания.
Това е нарушение на договорните отношения, съгласно който при промяна в лихвените проценти банката е задължена в едноседмичен срок да ме уведоми, както и всеки месец да дава обяснение за състоянието на кредита. Кулуминацията на моите "преживявания" беше преди седмица, когато моят кредит се оказа просрочен с 0,18 лв.
Внасям си аз "кървавата" сума далеч преди падежа и се кротвам, че този месец съм финализирала нещата. Пропуснах да кажа, че направих он-лайн банкиране, за да спестя нерви, ходене и 2,00 лв. всеки месец

След 3 дни получавам СМС,че кредита ми е просрочен. Сещате се какво преживях отново. Грабвам телефона и звъня в банковия клон в Перник.
Не искаха да ми дадат обяснение защото видите ли не знаят дали съм била аз. Трябваше да скърцам със зъби и да бъда нахална, за да ми се даде обяснение. И моля - отбележете: Имам спад във вноската, винаги внасям сума по-голяма от търсената и кредита ми е просрочен с 0,18 лв.и такса 19,09 лв.

Как така и какви са тези суми не ми беше обяснено!?
Реших,че проблема е при мен, че нещо не съм направила както трябва с банкирането - и започвам да гледам, да звъня, да питам. Не. Преведох сумата от 19,27 лв. и кротнах. Това обаче не беше всичко.
След още 3 дни получавам отново СМС, че кредита ми е нередовен - е това вече преля чашата. Обадих се на съпруга ми и го помолих да отиде до банката и да поиска обяснение и нов погасителен план, познайте! Кредита ви е просрочен с 0,18 лв. и към днешна дата имате 100,00 лв. лихва. Платете ги на касата и кредита ви ще бъде наред, без погасителен план, защото има проверка в банката и не е подходящ момента.
Телефонен разговор по между ни. Аз вече съм зелена и излязла от работа. Отивам направо в централата. Спретнах такъв скандал, че се оказах срещу инспектор „Заможни клиенти”, който пое моя случай.
Аз съм подготвена и знам какво искам! Тя обаче не можа да ми даде отговор на въпросите ми. От тогава се сдобих с личен кредитен консултант, който отнесе всичко до момента. А какво направих с нарушенията, които констатирах. Отидох в КЗП естествено те защитават потребителските кредити - ипотечните са баровци, те нямат нужда от защита. От там отидох в БНБ - спретнах една жалба, в която подробно описах всички нарушения на договора и чакам тяхното становище, направих консултация с адвокат и ще се боря.

Оказа се ,че:
2,00 лв. вземани на съпруга ми са неправомерни
Нямам общи условия към договора, получих ги вчера (05/08/09 - кредита ми е от 2007 година)
Сторнираха ми сумата от 100,00 лв., която искаха като наказателна лихва, защото е неправомерно начислена и надявам са да се окажат още много неща неправомерно начислени: такси, увеличения неизвестно никому на лихвата и много други, за да имам реални доказателства за дело.

Знаете ли какво им харесвам на иначе омразните ми американци. Търсят си правата ,отстояват си и и съдят винаги, когато имат нарушение на правата си. Понятието морална щета какво означава в България? Никой няма интерес хората да са грамотни - на прост народ слаба държава!
Това го казваше баба ми лека й пръст! И е права и в наши дни. От такива ситуации като нашата в Америка се прави прецедент, който се вкарва като поправка в закона и после бързо, бързо се решава всеки един идентичен.
Хора, ако сте се организирали искам и аз ...! Не съм скандалджийка, но напоследък винаги съм в ситуация неудобна. И съм голям инат, не се отказвам лесно.
Успех на всички и ще чакам вашите мнения, препоръки, съвети и помощ. Благодаря на всички и Господ да ви пази!

Ева

Моите координати са: 0889076685

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии