Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Как магистралите ще ни излезнат по евтино ?Строителството на магистралите ще ни излезе почти двойно по-евтино, ако държавата изтегли 1 млрд. евро заем от Европейската инвестиционна банка, отколкото да бъдат отдадени на концесия. Това пресметна министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Лихвата по заема ще е в рамките на 2-3 на сто, докато при концесионирането разходите на хазната ще са значително по-високи, обясни министърът.
 

Според Плевнелиев няма друга държава в света, в която до такава степен да не е защитен държавният интерес.
 

Проектите по изграждане на магистрала "Тракия" са от 20 години и са на ниво идеен проект. За "Хемус" има идеен проект, знае се откъде ще минава, но не са разработени техническите проекти. В строителството на "Люлин" има същият проблем. Всеки мост в тази магистрала е проектиран по технология от 70-те години на миналия век. Сега се налага тези мостове да бъдат препроектирани, а това бави строежа на 19-километровия аутобан, каза още министър Плевнелиев. Той обясни, че "Люлин" се работи денонощно, за да бъде спазен срокът за пускането й в експлоатация.
 

Министърът каза още, че се налага да бъдат засекретени трасетата на всички бъдещи магистрали у нас, защото държавата се изнудва от хора, които знаят откъде ще мине трасето и продават земи на по-високи цени. Плевнелиев бе категоричен, че България е единствената страна в света, където държавният интерес при изграждането на инфраструктурни проекти е така лошо защитен. Без промяна на закона няма да мине. Заложили сме пари за проектиране на "Хемус", и ще работим с екип на Световната банка. За Варна-Бургас имаме ясно послание от Европейската комисия, че тя би го финансирала. Така през 2012 г. ще трябва да решим дали да го правим като публично-частно партньорство или ще го строим с европейски пари през 2014, каза министър Плевнелиев.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии