Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Как да бъде спасен испанският пазар на недвижими имоти
Финансовата криза буквално като пързалка, подхлъзна икономиката на Испания. Пазарът на недвижими имоти бе напуснат и оставен в руини.

 

 

Ситуацията е толкова сериозна, че експертите все още не са в състояние да решат, дали да участват в неговото възстановяване, или пък да бъдат отстранени отпадъците, за да започне строителството на нови обекти върху опразнените места.
 

 

В страната има натрупан голям брой непродадени жилища. Според различни оценки, между половин и един милион единици. Това означава, че даже пазарният механизъм да заработи веднага, такъв голям брой обекти няма как да бъдат продадени, за по-малко време от три-четири години.  От друга страна, цените на имотите са паднали много. Според различни експерти, спадът е от 11 до 40%. Независимо от това обаче, експерти от други страни и Испания смятат, че ценовите нива на недвижимите имоти все още са високи, надценени. Ако цените на имотите в Испания бъдат уравнени с цените на имотите в съседните държави, то тогава испанските имоти ще трябва да бъдат понижени с още около 35%, а това ще доведе до огромни загуби за търговските дружества от бранша.
 

 

По време на кризата, голям брой обекти по една или друга причина станаха собственост на банки. Според различни оценки общата стойност на тези имоти е близо  36 милиарда евро. Естестествено за банките е изгодно да се запазят цените, защото запазването им ще защити техните активи.
 

 

Държавата, която също е загрижена за положението, прие закон за устойчива икономика, който отменя спекулативния модел на имотния пазар и го заменя с нов курс. В частност държавата планира, освободената работна ръка поради резкия спад в строителството, да бъде пренасочена към реконструкцията на стария жилищен фонд, който разбира се, до голяма степен е проблем за държавата. За тази цел правителството прехвърли на Фонда за устойчива икономика 20 милиона евро. Част от тези пари ще бъдат изразходвани за горните цели.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии