Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Кабил даде на турци родното Черноморие

ДПС слага ръка на апетитни имоти по морските и планинските ни курорти чрез скандални заменки на земи. Парцели на Черноморието се заменят за пустеещи ниви в Шуменско, Видинско и Ловешко. Целта е фирми от обръча на Доган да припечелват огромни суми от строителство и търговия със земи. Последният удар на земеделския министър Нихат Кабил е замяната на 287 дка в непосредствена близост до нос Калиакра. В замяна държавата е получила 304 дка, разпръснати в маломерни парцели, намиращи се в землищата на няколко шуменски села. Получател на атрактивния терен е фирмата "КИА-2000" на турчина Иса Феим. Същият щял да гледа праскови на брега на морето.
Според наша вътрешна информация по-голяма част от земята в Каварненско е притежание на ДПС, заяви общинският председател на АТАКА в Каварна и общински съветник в местния парламент Георги Алексиев. Парцелът е много атрактивен и замяната му за ниви в шуменски села може да се нарече единствено далавера, обяви Алексиев. Там е невъзможно да се отглеждат праскови, защото теренът е каменист, категоричен беше патриотът.
ДПС продължава грабежа на апетитни имоти по брега на морето и планинските курорти. Парцели на Черноморието се заменят за пустеещи ниви в Шуменско, Видинско и други градове, а целта е фирми от обръча на Доган да спечелят огромни суми от строителство и търговия със земи. Въпреки че земеделският министър Нихат Кабил неколкократно се обявява против заменките, продължава да върши скандалните сделки.

Загубите за хазната
са огромни, а парите отиват в черни партийни каси
и обръчи от фирми. Всъщност ведомството на Кабил продължава да крие подробностите в сключените договори, а коалиционният партньор БСП не смее или не желае да потърси отчет за грабежа, който тече по Черноморието.
Новият удар на Кабил е замяната на 287 дка в непосредствена близост до нос Калиакра. В замяна държавата е получила 304 дка, разпръснати в маломерни парцели, намиращи се в землищата на няколко шуменски села.
По наши данни парцелът се намира северно от местността"Болата"(на снимките кръглия залив) и граничи с буферната зона на "Русалка" и гората на с."Свети Никола", съобщи общинският съветник от АТАКА в Каварна Георги Алексиев. Третата граница на този имот е морската линия. Парцелът е много атрактивен и замяната му за ниви в шуменски села може да се нарече единствено далавера, обяви Алексиев. От него се разкрива красива панорамна гледка към морето, което го прави атрактивен за строителство на вилно селище.
Скандалната сделка  е сключена тихомълком на 19 ноември лично одобрена от ДПС  министъра, каквото е изискването по закон. Естествено получател на държавните земи е фирма, собственост на турчина - Иса Сали Феим. Същият се представя за  земевладелец от района на Добруджа, който по собствените му думи държи над 2000 дка с овощни насаждения.
Още по-скандалното е, че фирмата на Феим "КИА-2000" ЕООД е избрана без търг или конкурс. Цената разбира се е изгодна единствено за Иса Феим. Терените в района на Каварна са оценени почти колкото тези в шуменските села. От договора излиза, че декар край морето струва средно 903 лева, а в Шуменско - 853 лева. По този начин на новия собственик не се е наложило да доплаща никакви пари на държавата.
Явно стопанинът в земеделието Нихат Кабил не взима в предвид и факта, че в единия случай става дума за окрупнен парцел в близост до морския бряг, а в другия - за разпокъсани парчета земя във вътрешността на страната, които тепърва трябва да се окрупняват, за да може да се развива някакво качествено земеделие.
Може би прокуратурата трябва да се заинтересува как оценителите са определили цените на парцелите, определени за замяна.
Същият Феим се е уредил и да получи язовира край добричкото село Одринци, който е най-големият водоем в района на Добруджа. В новите земи на брега на морето турчинът щял да отглежда праскови, и поискал земите, защото климатът в Шуменско не бил подходящ.
Според брокери на недвижими имоти цените, на които са станали замените са абсолютно нереални. Между 400-500 лв. върви декар земя в района на Добрич. В Шуменските села цената трудно стига  и 200 лева за декар, но търсене няма почти никакво. В играта явно са и общинските служби по "Земеделие и гори" във Венец, Шумен и Хитрино, които са подписали неверните заключенията на оценителите.

За миналата година земеделското министерство е разрешило почти 100 договора за замени
от държавния поземлен фонд. Пореден активист на ДПС зам.-вътрешният министър Раиф Мустафа придобил 1,57 дка стопански двор в Кърджали отново чрез замяна на земи от Държавния поземлен фонд. Това стана ясно от декларацията на Мустафа, която той подал в Сметната палата. Зам.-министърът обаче беше пропуснал да освети имотните си  сделки. Дали сделката е изгодна за държвата обаче не може да се разбере, тъй като списъкът с имотите и фирмите получатели не е публичен, поради което не е ясно колко от тези сделки са за имоти на морето. Именно с тях се правят най-големите злоупотреби, тъй като са предназначени уж за земеделие, но лесно се вкарват в регулация и върху тях впоследствие изникват хотелски комплекси.

 

Източник: Вестник "АТАКА"

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии