Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Изтича срокът на аптеките за дистанционна връзка с НАП

 

24 Август 2011
                
НАП напомня, че 31 август 2011 г. е крайният срок за аптеки и дрогерии да осигурят дистанционна връзка с информационната система на приходната администрация. Този срок важи за регистрираните по ЗДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. До този момент с НАП са свързани 3 642 касови апарата на аптеки и дрогерии.
             
От НАП предупреждават, че от 1 септември започват масови проверки на аптеките за това дали са спазени законовите изисквания. Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина след края на август и фискалното й устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобена с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.
            
В края на ноември 2011 г. пък изтича срокът, в който регистрираните по ДДС търговци на зърно трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП. Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.
          
За всички останали търговци срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е 31 март 2012 г. Затова от НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото колкото повече приближават крайните срокове, толкова повече се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.
         
Вместо това вече всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства, или ще му се наложи да си купи ново.
              
Чрез софтуера за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП можете да проверите дали фискалното устройство, което притежавате, може да се модифицира или трябва да си купите ново, за да се свърже с информационната система на НАП.
Софтуерът е публикуван в рубриката  „Свържете касовите си апарати с НАП”. Там търговците могат да намерят полезна информация за реда, сроковете и начините за осигуряването на е-връзка с НАП. В  секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка, както и списък с номерата и моделите на новите и използваните в момента фискални устройства, които могат да бъдат модифицирани и приведени в съответствие с новите изисквания на наредбата.
                
Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се  доработи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии