Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Избраха фирма, която ще строи завод за отпадъци във Варна

Консорциум "Екоинвест Асетс" град Варна ще бъде изпълнителят на обществената поръчка за построяването на завода за твърди битови отпадъци във Варна.

Това решиха на последната си сесия днес общинските съветници. Според проекта, консорциумът трябва да построи завода и да и да го експлоатира.

Решението бе взето с 40 гласа "за" и един "против" на независимия Неделчо Михайлов. Десет от представителите на местния парламент отсъстваха от залата. Варна ще бъде първият град, в който ще бъде изградена фабрика за битови отпадъци, коментира председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов.

Той посочи, че местната власт не е допуснала във Варна да се повтори проблема с боклука на София. Фабриката трябва да заработи след две години. Инвестицията само за построяване на завода е в размер на 52 милиона лева. Община Варна няма да има финансово участие.

"Екоинвест Асетс" е предложила три терена, на които може да бъде изградена фабриката, но все още не е избран окончателния вариант, заяви общинският съветник Янко Станев, който е член на комисията по избор на изпълнител.

Заводът ще работи по биотехнология, при която чрез изгаряне ще се преработва боклука. В следствие на технологичния процес ще излизат брикети, които са мощен енергиен източник. Новата суровина ще може да се продава на борсата или на ТЕЦ-Варна.

Цената на брикетите е около 180 долара на тон. Авангардното е, че чрез технологията могат да се преработват и течни отпадъци, коментира още Станев.

Необходимо ще бъде да се отделят единствено дрехите и строителните отпадъци. Остатъкът след преработката на боклука е под 10%. Това няма да наложи и изграждането на допълнително сметище, коментира съветникът.

 

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии