Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Иво Инджев: Над 10 милиона евро е платила Русия за PR на АЕЦ „Белене”

Оплютият Жан Виденов спаси газопреносната система на България от апетитите на братушките, съобщи още журналистът при представянето в мол „Галерия Пловдив” на книгата си „Течна дружба”


„Със сигурност знам, че Русия е платила 10 милиона евро, за да разкарва български журналисти до Русия и Китай да видят там руска АЕЦ колко е хубава и после да напишат хвалебствени статии за това и за ползата от построяването на АЕЦ „Белене”. Това разкри снощи журналистът Иво Инджев в книжарница „Форум” на мол „Галерия Пловдив” пред над 100 пловдивчани, дошли на представянето на новата му книга „Течна дружба”.

„Знаете ли, че оплютият бивш министър-председател на България, свален с бурни улични протести, Жан Виденов е един от малкото български управници, отрязал имперските апетити на Русия към страната ни? Жан е имал куража да се опълчи на чудовищен натиск от страна на мастодонта Русия. Той забранява продажбата на газопреносната система на страната и така спасява България от тотално руско енергийно робство. Не знаете, нали?” 

Стотици смразяващи факти в отношенията между България и Русия малко хора у нас знаят, заради най-безсрамните манипулации и умишлено премълчаване на факти от българската история. Точно такива исторически документирани факти са в основата на последната творба на Иво Инджев със иносказателното заглавие „Течна дружба”. Книгата бе представена в мол „Галерия Пловдив” не от някой мастит литературен критик, а историкът и адвокат Янко Гочев, написал тритомника „Руската империя срещу България”, който въобще не може да се намери по книжарниците.

Оказа се, че в България има 430 руски паметника – много повече от българските. Няма обаче паметник на 30 хиляди загинали българи в Руско-турската война. Има паметник на Съветската армия в София без нито един убит войник, няма обаче на десетките хиляди загинали българи. Знаете ли, попита Иво Инджев, че по време на окупацията на България от съветските войски през периода 1944-1947 година са застреляни 100 българи, чиито имена са известни. Убити са, защото са отказали да си дадат имуществото на окупаторите. Но руски паметници се строят и в момента. Като този на съветските подводничари край Созопол. Въпреки официалния отказ за това на Ивайло Калфин в качеството му на външен министър. Малко българи знаят, че точно тези подводничари са потопили кораба „Струма”, без да сме във война със Съветския съюз, който се превръща в българския „Титаник” с над 740 загинали.
В „Течна дружба” са анализирани и разобличени пет пропагандни тези в България, една от които е русофобството. „Крива дума за руския народ не съм казал. Русофобията е нещо различно. Русофоб е бил Карл Маркс, който е наричал руснаците варвари, пояснява авторът. Двамата с Гочев разясниха зловещата роля на Петата колона на Русия в България. /Терминът „пета колона“ се появява в началото на октомври 1936 г., по време на Гражданската война в Испания, когато франкисткият генерал Емилио Мола заявява по радиото, че „метежниците водят четири колони към Мадрид, а петата е в самия Мадрид и в решаващия момент ще удари в тил“. От този момент словосъчетанието „пета колона“ става нарицателно и по правило носи в себе си отрицателен смисъл, явявайки се синоним на „предателство отвътре“/.
Петата колона действа и сега в България и някои от тези действия стават пред очите ни. Какво означава изявлението на руския посланик Юрий Исаков: „АЕЦ  „Белене” ще се строи 100 %”. Щете не щете – ще я строим, коментира Инджев и допълва: Ние сме една постколониална държава. Посланието ми в тази книга е отправено към любознателния българин. Да научи повече и да знае, че сме подвластни на манипулацията на политиците, да си даде отговор на някои въпроси. Например: питаме се защо сме все на последно място във всички класации, защо сме толкова различни от другите? Петата колона изсмуква силите на България – това е моят отговор, обобщава Иво Инджев. 

А че в Пловдив не липсват любознателни хора, които имат вътрешна потребност от истината, го доказа продължилата близо 2 часа дискусия с водещия журналист, при която той отговори на няколко въпроси, както и дългата и търпелива опашка за автографи от автора на „Течна дружба”. След премиерата няколко пловдивчани, сред които и Тони Симидчиева, общински съветник от СДС, продължиха да обсъждат с Иво Инджев защо българинът има толкова ниско национално самочувствие.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии