Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Италия: Толкова различни курорти, толкова различни цени на имотите
Италия, е една от най-напредналите държави в Европейския съюз. По икономически показатели тя отстъпва само на Германия и Франция, като в различните райони на Италия, тези показатели са много разнообразни. Така например южните региони (на юг от Рим), като Пулия и Калабрия, едва ли могат да се нарекат богати, но на север Лигурия, Пиемонт и Ломбардия, са много стабилни икономически, а доходите на населението високи.

 

 

От южните райони по просперитет се отличава само Сицилия. На север са съсредоточени основните промишлени предприятия, например заводите на "Фиат" в Торино. Милано е важен  финансов и икономически център и заедно с Париж, градът е световен законодател по отношение на модната индустрия. А южните региони са предимно селскостопански.

 

Климатът също е много различен в различните региони. На север, зимата е много студена, температурите могат да паднат до -7-10 ° С, въпреки, че обикновено те са около  0 ° С, а на брега на Лигурско обикновено дори достигат до 9/10 ° С, макар и с доста висока влажност на въздуха. Но през лятото в тези региони е много приятно, там практически няма голяма жега, а и често превалява дъжд.  Дори и през август, температурата рядко превишава 30 ° C.  За разлика от севера, по същото време на юг, температурите може да са над 40 градуса и да е същински ад. Но затова пък, зимите тук са несравнимо по топли: например, в Неапол, през най-студените месеци (януари-февруари), средната температура е около 13 ° C.

 

Но климатът не е всичко. За комфорта на живот, важен компонент са и съседите, които са около вас. Но техните техните нрави, обичаи и характер, също зависят от региона. Жителите на Севера, са по-резервирани, сериозни, почтени и трудолюбиви. А жителите на Юга, са емоционални, небалансирани и шумни, но в същото време са весели и оптимистични.

 

Различни пазари

 

Италианските курорти не си приличат един с друг и въпреки, че страната от три страни е заобиколена от морета, не във всяка една област ще се намери добър и чист плаж, както и не навсякъде ще се намерят удобни условия за живот и добра инфраструктура.

По-удобни, чисти и следователно по-престижни, са курортите на север - по бреговете на Лигурско море. Това включва цялото крайбрежие на Лигурия и крайбрежната зона на Тоскана. По популярност и характеристики, не им отстъпват само курортите на Сардиния и Сицилия.

 

Естествено и цените на недвижимите имоти тук са високи.

 

Какво казват специалистите по недвижими имоти?

Жилищата в тези райони, са собственост на крупни бизнесмени и много известни личности. Понякога е трудно да се намери хубава вила, на цена до 2 милиона евро. Особено популярен сред чуждите милионери, е морският град Форте Деймарми - в област Тоскана, провинция Лука.

 

В богатия север, както и в Сицилия и Сардиния, най-популярни сред богатите купувачи, са големите вили и самостоятелните къщи.

На второ място по търсене, са просторните апартаменти. Например: В Тоскана най-търсеният тип жилище, са старите къщи във флорентински стил, с колони и стенописи, заобиколени от няколко хектара лозя и маслинови горички.

В южната част на континентална Италия, (традиционно считан за най-бедния район на страната), големи вили и луксозни имоти почти няма (с изключение на Сицилия). Най-добрите жилища в Южна Италия, са разположени в близост до Таормина и Палермо (Сицилия).

По принцип, в южните райони на Италия, най-често се предлагат малки апартаменти - в градските жилищни сгради или апартаменти в модерни жилищни комплекси с басейни и друга инфраструктура. По-специално, много такива предложения има в Калабрия.

 

Най-достъпни, от икономическа гледна точка, са имотите именно в Калабрия. Също така достъпни, са и имотите в южните провинции по Адриатическото крайбрежие: Пулия и Абруцо. Там добър апартамент с една или две спални, може да бъде закупен за  60 хиляди евро.

 

Заможните чужденци, предпочитат да си купуват недвижими имоти в северната част на страната или по островите. В годините 2003-2008, престижните курорти на Коста Смералда и Форте Деймарми, станаха свидетели на нахлуването на новопоявили се милиардери предимно от Източна Европа.

Тогава вестниците бяха пълни със съобщения за продажба на вили на невъобразими суми. През последните години заради кризата, се промени географията на търсенето. Така например в момента по-малко хора могат да си купят имот в Коста Смералда. Но като цяло и сега заможните купувачи от чужбина, се насочват към северните региони.

Около 50% от тези купувачи се интересуват от имоти в област Тоскана.

30% се интересуват от имоти около езерото Комо.

5% се интересуват от имоти в Сардиния, Рим, Милано и Сицилия.

Чуждестранните граждани с ограничен бюджет, си търсят имоти предимно но юг, където цените са по-ниски, но качеството на имотите е добро.

 

Италианската Ривиера

 

Крайбрежието на Лигурия, наричано често "Италианската Ривиера", със сигурност е най-известният спа район на Италия. Отличава се с добър климат и топла зима, здравословен въздух, живописни пейзажи, красиви плажове, прекрасна кухня и инфраструктура. Основната ценност на Лигурия, е красивата плажна ивица в Портофино и Рапало.

Очарователните села по скалистите върхове на Чинкве-Тере.

Великолепният Сан Ремо, природните паркове.

Малките средновековни градчета Долчеаква и Сантуарио.

Всичко това, както и близостта на Френската Ривиера и възможността за пътуване до Ница, Кан, Ментон, Антиб и Монако, целогодишно привлича чужденците.

Лигурийската Ривиера е разделена на две части: източна-Ривиера ди Леванте (от Тоскана до Генуа) и западната-Ривиера ди Поненте (от Генуа до Франция). На Ривиера ди Леванте плажовете са каменисти (чакълести), но пък е много живописно.

Заливите са заобиколени от зеленина, а морската вода блести във всички нюанси. Това е една от най-модерните и известни курортни зони на Италия. Тук се намира и най-скъпият и известен курорт Сан Ремо. По различно е на Ривиера ди Поненте. Тя се отличава с пясъчливи плажове, тук са разположени красивите и скъпи курорти: Санта Маргерита Лигуре, Портофино и Рапало.

 

Цените на недвижимите имоти край крайбрежните води на Лигурско са еднакво високи. Така например, луксозни апартаменти от по 200 квадратни метра в Сан Ремо, с една зала, фоайе, голяма трапезария, три спални, оборудвана кухня, две бани, перално и складови помещения са на цени от по 924 хиляди евро. Те са на приблизително около половин километър от морето и разполагат с просторна тераса.

Апартаменти с площ от 90 квадратни метра, с две спални на същото разстояние от морето, се продават за около 560 хиляди евро. Но можете да си купите и по евтино жилище, например къща с площ 180 квадратни метра близо до Фолло, в провинция Ла Специя, с градина и гараж, вярно на 8 км от морето, е в порядъка на 300 хиляди евро. Цените на индивидуалните къщи на брега, започват от 1,5 млн. евро.

 

Тосканското крайбрежие

 

Най-високите цени на италианските имоти като цяло, са в  уважавания и елегантен курорт Форте Деймарми. Тук цари поразително тишина, спокойствие и елегантност. Купувачите биват привлечени от добрата инфраструктура, мекия климат, спокойствието и красотата на природата: дълги пясъчни плажове, съчетани с "алпийски" пейзажи, борови гори и мраморни каньони.

В допълнение, на "крачка" разстояние се намират исторически значими градове в Италия: Пиза, Флоренция, Сиена, Лука. Това са градове с богато културно наследство. Съвсем близо до Форте Деймарми са и островите Елба и Капри, разходката до които е  невероятно удоволствие.

 

За да живееш в този курортен град, трябва да имаш поне 1,5-1,8 млн. евро. С тези пари може да се купи малка къща или част от вила, примерно около 150-200 квадратни метра, с градина, тераса и две или три спални, на не повече от километър до морето. Но типичните вили, характерна за пазара на недвижими имоти в Форте Деймарми, струва средно между  4 и 10 милиона евро.

Например за 4,5 милиона евро, може да се купи старо имение, след пълен основен ремонт, намиращо се на около километър от морето. Този тип стари къщи са обикновено с пет спални, таван, тераса, голяма градина и паркинг.

 

Може да се спестят малко пари при покупката, ако къщата не е толкова близо до плажа или е в друг град по тосканското крайбрежие. Така например, в Лидо ди Камайоре, апартаменти с изглед към морето, с площ от по 131 квадратни метра, с три спални, са на стойност по около 1,35 милиона евро.

 

Острови

 

Сицилия е най-големият в Средиземно море и може би един от най-известните острови в света. Известността не се дължи само на легендарния мафия, но също и на красивите пейзажи, топлото време през цялата година, интересните традиции, местната кухня, възхитителните плажове и паметниците от различни епохи.

Градовете на острова са много оригинални, те са съхранили следи от гръцката колонизация (Сиракуза, Таормина, Джардини-Наксос, Агригенто), както и следи от Римската империя, както и от върховенството на араби, нормани и династията Арагонски. В град Агригенто, се намира известният символ "Долината на храмовете". Тук са храмовете на Юпитер, Юнона, Конкорд и Херкулес.

В Пиаца Армерина, се намира римската вила-"Вила дел Казал", известна с добре запазените си мозаечни подове. Уникални златни мозайки може да се видят в катедралите на различни градове.Тук се намира и много известният активен вулкан Етна, по склоновете на който през зимата могат да се карат ски. Най-известните курорти на остров Сицилия, са Таормина, Джардини-Наксос, Мондело.

 

Сардиния е вторият по големина остров на Италия, основан от финикийците и е бивша колония на Картаген и Рим. От сардинската порода овце и кози правят отлично сирене. Също така характерно за острова е производството на мокети, керамика и продукти от корали. В Сардиния има всички възможности за гмуркане, риболов в планински езера и реки, туристически и морски разходки. Но голямата популярност на Сардиния, се дължи най-вече на морето и плажовете, които  с право се считат за най-живописните в Европа и са не по-малко  красиви от тези на тропическите острови. Морето в Сардиния е прозрачно, а водата е много чиста. Затова и курортите на острова Санта Маргерита ди Пула на юг и Коста Смералда на север, в днешно време са много известни. Да прекараш почивката си тук, е символ на добър вкус.

 

Цените на жилищата на островите, заради тяхната популярност и престиж, не са никак малки, но и тук има разнообразни оферти. Така например, в Сардиния, може да се уреди двустаен напълно обзаведен апартамент, с площ от 34-35 квадратни метра, с веранда, на 800-900 метра от морето само за 151 хиляди евро. Минималната бюджетна опция за Сицилия е от 130 до 400 хиляди евро. За  над 139 хиляди можете да си купите апартамент в Сиракуза, с две спални, хол, градина, тераса и с частен достъп до морето.

 

Луксозните вили на италианските острови са твърде скъпи: от 1,6 млн. евро до безкрайност.... През последните години, цените на вилите на Коста Смералда  нарастваха  експоненциално (в геометрична прогресия). Непосредствено преди кризата цената на квадратен метър бе 70-100 хиляди евро. И въпреки факта, че днес броят на потенциалните купувачи е намалял няколко пъти, собствениците не бързат да свалят и поддържат високи цени. Така например, "Вила Чертоза", собственост на Силвио Берлускони, е изложена на пазара за астрономическата сума от 450 милиона евро.

 

Но за щастие, да придобиват жилища в Италия могат не само милиардерите. Това е така, защото в Италия има и област Калабрия. Тя се намира буквално на "пръста" на италианския "ботуш", заема най-южната част на полуострова между Тиренско и Йонийско море. До неотдавна, това беше типичен аграрен район, сравнително беден и изостанал. Но днес на държавно ниво, се отделя особено внимание на развитието на туризма в областта. Много се прави за насърчаване на възможностите за туризъм в Калабрия като летен курорт. Тук е чисто (има плажове със "Син флаг"), природата е красива и живописна, има уединени места за любители на тихата почивка, има и исторически забележителности за любителите на екскурзиите.

 

Калабрия привлича с малките си каменни градчета и замъци, с белите пясъчни плажове и евкалиптовите гори. Тук е много подходящо за семейна почивка, защото животът тук не се измерва по броя на нощните заведения, но и в никакъв случай не е скучно, по плажовете има много развлечения, а ски-курортите са в непосредствена близост до морския бряг. Прави впечатление и бързо развиващата се инфраструктура на региона.

 

Да живееш в модерните жилищни комплекси на Калабрия е възможно дори и с бюджет от 50-60 хиляди евро. Например, апартаменти с една спалня с площ от 35 квадратни метра  в "Сан Sostene Resort", построен на хълм близо до град Соверато, с панорамна гледка към морето, струва 50 900 евро. Разстоянието от комплекса до морето е само 700 м. В комплекса има ресторанти, барове, кафенета, магазини, СПА центрове, тенис корт, плувен басейн и други развлечения.

 

В петзвездният комплекс  "Pizzo Beach Club", намиращ се почти на плажа, апартамент със същите параметри струва 83 440 евро, а апартамент с две спални в най-слабо обзаведения комплекс "Joppolo View", струва 113 900 евро.

 

В Калабрия има и вили, цените са сравнително ниски. Например къща, в комплекса от седем луксозни къщи "Седемте чудеса на света", разположен на хълм с прекрасна панорамна гледка, може да бъде закупена за 940 хиляди евро. Площта на всяка от тези петстайни вили, е по 300 квадратни метра. Когато комплексът бъде завършен, на разположение на живущите ще има плувни басейни, ресторанти, барове, магазин и Спа център.

 

 

Очакванията

 

Пазарът на имоти в Италия на практика не е засегнат от кризата. В Тоскана, през 2009 г. цените са паднали с 8,9%, а цените на жилищата край езерата са паднали само с 6,1%. Разбира се, не може да се отрече, че  днес търсенето е намаляло, но в близко бъдеще специалистите очакват възстановяване. През периода 2010-2011 г., се прогнозира стабилизация на цените. Най-перспективна за инвестиции е Калабрия, признават експертите. Според изследване на американското списание "International Living", сега икономическите, политическите и другите фактори в  региона на Калабрия, са най-благоприятни за повишаване на цените на имотите.  По този начин, може би след една-две години, евтини и в същото време качествени имоти в Италия, може вече и да няма.

 

До Италия ви разходи Петко Литов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии