Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Истанбул се нуждае от стотици хиляди нови жилища


Евро-азиатският мегаполис Истанбул се нуждае от 250 хиляди нови жилища на година до 2015 г., за да откликне адекватно на търсенето от страна местните и чуждестранните купувачи.

 

Няма тайна рецепта за успеха на имотния пазар в Истанбул. Просто има голямо търсене, на което трябва да се отговори с адекватно предлагане. Това е мнението на специалистите.

 

Градът се развива бързо и се е превърнал в огромен притегателен център. Всяка година около 400 хиляди души се преселват тук за да учат или да работят и наличните жилища се изчерпват.

 

Новите жилищни проекти са концентрирани в покрайнините на града. Така там се обособяват модерни жилищни зони. Инвеститорите се насочиха към покрайните  поради две основни причини. В централните части на града строителните парцели почти са изчерпани, а тези които все още ги има, са с много завишени цени.

 

Истанбул е сборувал в себе си много благоприятни фактори, които привличат купувачите на имоти. Това са привлекателният морски климат,  модерните ваканционни курорти и ниската цена на живот. Например само британците, които са купили имот в Истанбул и на други места в  Турция през последните години, са над 70 хиляди.

 

Като пример за привлекателен район, който има потенциал за растеж специалистите посочват истанбулския квартал „Бейликдюзю”, разположен на европейската част на града, в близост до Босфора.

 

Интересът към този район на града е огромен, заради неговата близост до ценъра, благоприятните условия за живот, добре изградената и поддържана инфраструктура.  Очасва се населението в „Бейликдюзю”, да нарасне три пъти през следващите пет години и да достигне един милион души.

 

Но не навсякъде в Турция ситуацията на жилищния пазар е така оптимистична.
Някои данни сочат, че в страната към момента има над 250 хиляди луксозни жилища, които не могат да бъдат продадени.

 

Турският статистически институт отчита, че продажбите на жилища в страната са отчели значителен спад.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии