Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ипотекираме имоти, за да си плащаме текущите сметкиВсе повече българи ипотекират жилищата си, за да получат кредит, с който да платят сметките си за ток, парно и данъци. Тъй като от началото на кризата банките все по-често отказват потребителски кредити, хората прибягват към ипотечните заеми, за да покрият разходите си или да върнат стари задължения по други кредити и кредитни карти. В момента българите масово теглят заеми до 30 000 лв., за да погасят натрупани задължения за вода, парно или данъци.
Потребителите, които теглят в момента заеми, са тези, които вече имат няколко кредита и кредитни карти и се опитват да ги погасят, като изтеглят по-голяма сума. Банките не са склонни да отпускат потребителски заеми на клиенти, които вече имат задължения към други финансови институции. Тогава потребителите, които разполагат със собствен апартамент, взимат заем срещу ипотека. При тези кредити лихвата е сравнително по-ниска, като варира между 9 и 11 процента, а при потребителските заеми тя е между 14 и 16 на сто.
Има около 10 процента намаление на търсенето на кредити за покупка на жилище през юли и август. Причината е, че през тези месеци хората са предимно в отпуска. Има и вариант държавата да подпомогне пазара на недвижими имоти, като поеме част от лихвата по заемите. Такава практика се е наложила в САЩ, където държавата стимулира младите семейства да си купуват дом, като поема част от лихвата по ипотечните кредити за първо жилище.
Другият вариант е държавата да се намеси на пазара на недвижими имоти, като гарантира ипотечните кредити. Това може да стане чрез специално създаден за тази цел фонд или чрез Българската банка за развитие. Ако ипотеките за първо жилище на българите се гарантират от държавата, банките ще свалят лихвите, тъй като рискът, че заемът няма да бъде погасен, ще намалее. Според икономистите обаче такава мярка няма да бъде предприета у нас по-рано от една-две години.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии