Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ипотечното кредитиране се раздвижи


Хората със стабилни, макар и не високи доходи, излизат на пазара на ипотечно кредитиране. След месеци, през които представителите на средната класа изпитваха притеснения и не участваха активно нито на пазара на недвижими имоти, нито на този на ипотечно кредитиране, през месец юли, макар и плахо, тяхната активност се засили. Ниските цени на недвижимите имоти накараха представителите на средната класа, които имат месечни доходи между 750 и 1500 лв. не само да се замислят за сделка, но и да пристъпят към сключване на такава. В обшия случай това са учители, хора, заети в сектора на търговията, държавни служители на възраст между 30 и 40 години, които имат спестени между 10 000 и 20 000 евро. Тенденцията засяга не само столицата и големите градове, но и по-малките областни центрове. Те търсят заемен капитал в размер на около 15 000 евро за срок от 20 години, което в обшия случай означава месечна вноска от 300 до 350 лв. – една разумна за техния статут сума. Банките виждат в тези кредитополучатели стабилни клиенти, тъй като действията им са основани на години отговорно финансово поведение и изчакване на подходящия момент. Спадът на цените и наличието на притиснати от обстоятелствата продавачи им позволява да придобият имот, за който преди година не са можели да помислят.
През месец юли еуфорията от настъпилата през април-юни активност отшумя, тъй като хората се отдадоха на почивка. Запитванията за кредити са намалели с 10% спрямо юни. Това не се отрази значително на абсолютния брой отпуснати кредити, но средният размер спадна до 29 650 евро, нива, характерни за 2006 – 2007г.
Еврото остава предпочитана валута, като дела на левовите кредити леко се е покачил спрямо предишни периоди. В по-малките областни центрове отново се предпочита тегленето на ипотека в левове, макар тенденцията да се засили и в София и Варна. В обшия случай този избор се предопределя от по-малките теглени суми.
Най-много кредити теглят хората на възраст 36-45 години, като те съставляват 42,65 на сто от всички хора, изтеглили кредити. Следват хората на възраст между 26 и 35 години – 38,5 процента и хората над 45 години – 17,35 процента.
През изминалия месец е имало представители на всички възрастови групи, като основната група са потребителите, които имат ясна кредитна и кариерна история и сравнително стабилно бъдеще развитие. Според размера най-много са изтеглените кредити между 10 000 и 30 000 евро – 62,5 процента, следвани от тези между 30 000 и 50 000 евро – 25 процента и тези между 50 000 и 70 000 евро – 12,5 на сто.
Само преди два месеца на пазара на имоти се купуваха най-евтините и най-скъпите жилища, като за първите по-рядко се прибягваше до кредит. Тенденциите се промениха през юни и особено през юли, когато кризата се задълбочи и оптимизъм на най-богатите, че ще останат незасегнати, ги напусна. Те постепенно се отдръпнаха от пазара на луксозни стоки, както и на дългосрочни вложения и така пазарът се доминираше изцяло от сделки в средата на таблицата, като колкото по-голяма става сумата, толкова по-нисък е процентът.
Очакванията са пазарът да продължи да се забавя и през август, когато традиционно потребителите не са настроени за големи сделки и запитванията да се възобновят през септември.

Петко Литов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии