Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

ИНВЕСТИРАТ ОЩЕ 20 МЛН. ЕВРО ЗА СТРОЕЖ НА НОВИ ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА

Проектът е финансиран от ОП „Регионално развитие” и „Развитие на човешките ресурси”.
 
Още 20 млн. евро се дават за развитие на услуги за децата в новите домове. Проектът ще стартира със закриване на 10 институции в лошо състояние в рамките на три години.

Закриването на домовете беше разпоредено от премиера Бойко Борисов на среща с управителя на Националната мрежа за децата и с представители на Асоциация „Родители”. Мярката е във връзка с изграждането на единна интегрирана политика за децата.
 
Проектът ще позволи изграждането на необходимата инфраструктура за детски градини, центрове и други услуги в подкрепа на семействата, както и да се инвестира в посока повишаване на капацитета на учители, социални работници и родители за по-добра грижа и разбиране на децата.
 
138 са специализираните институции за отглеждане на деца у нас и в тях са настанени 7276 малчугани. Голяма част от тези институции са разположени в малки села и градове, в които липсват възможности за качествена грижа за децата. Състоянието на домовете, особено на тези за деца с увреждания е много лошо, и ако досега политиката беше насочена към това да се реформират тези домове, то сред основните приоритети на институциите сега е да се инвестира в услуги, които ще предоставят среда, по-близка до семейната на тези деца, лишени от семейство – това са малки центрове за настаняване на децата от семеен тип, защитени жилища и др. услуги, разположени в жилищните квартали.
 
Във връзка с 20-годишнината от приемането на Конвенцията за защита правата на децата на ООН през месец ноември в цял свят държавните и международни институции провеждат събития, свързани с анализ как се е развивала политиката за детето и семейството през тези години и кое трябва да се подобри в това отношение.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии