Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Инвестициите в офиси в Европа, Близкия изток и Африка ще нарастнат с 40% през 2010 годинаИнвестициите в офис сектора в Европа, Близкия изток и Африка, ще нарастнат с 40% през 2010 г., показват данните от изследване на консултанската компанията "Cushman & Wakefield".

 

Но според експертите на компанията, въпреки това, през следващите една до две години, може да се почувства  сериозен недостиг в предлагането на офис площи в региона. Причина за това е спада на инвестициите при офис площите с 35% през миналата година.

 

От "Cushman & Wakefield", очакват наемите на офис площи през 2010 г. да се понижат с 5-6%.

 

"Възстановяването на офисния сегмент ще бъде пазар в пазара. Така например пазара в Лондон е почти възстановен, а през следващите месеци към него ще се присъединят Париж, Мюнхен, Осло и Варшава", - се подчертава в проучването.

 

По материали на компанията, в периода от март 2009 до март 2010 г., най-много са паднали наемните цени на офисите в България (28,8%), Ирландия ( 25,5%) и Русия (19,1%).

 

Ръст на наемите на офиси през същия период имаше само в Турция (5,1%) и Австрия (2,2%).

 

Що се отнася до сегмента на търговските имоти в Европа, Близкия Изток и Африка, според експертите се очаква наемните нива да се понижат с 3-4%, но в края на настоящата година ситуацията ще се стабилизира.

 

Според "Cushman & Wakefield", от март 2009 до март 2010 г., най-значителният спад в размера на наемите за търговски площи е бил регистриран в България (43,8%). В тройката са още Словакия (40%) и Ирландия ( 27,6%).

 

Най-значителното увеличение в размер на наемите за търговски площи е отбелязано в Турция (6,6%), Австрия (4,4%) и Люксембург (2,9%).

 

В доклада на компанията се посочва, че през 2010 г. се очаква забавяне на растежа на търсенето при складовите площи.

 

През тази година размерът на наемите за складови площи ще спадне с 2-3%, добавят експертите.

 

Проучването показва, че от март 2009 г. до март 2010 год. складовите наеми са спаднали най-много в България (25%), Ирландия (20,7%) и Турция (12%).

 

В същото време, цените на наемите за складове във Франция показаха леко увеличение с 1%, а в някои държави-Австрия, Финландия, Германия, Норвегия, Португалия, Словакия и Великобритания, са останали на равнищата на миналата година, се посочва в материалите на  "Cushman & Wakefield".

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии