Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Инвазия на небостъргачи в архитектурата на Варна

 

В началото на 2011 г. трябва да бъде готова най-високата сграда във Варна. Това съобщи Димитър Тодоров, главен инженер във фирмата-инвеститор "Пътища и мостове" ООД. Бъдещият небостъргач ще се намира на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Левски". Изпълнител на строителството е "Промишлено и гражданско строителство" ООД.

Сградата е част от комплекс с жилищни постройки, който се реализира в два етапа, обясниха от дружеството. Проектът е на архитектурното бюро "Е-Арх" ООД с главен проектант арх. Мартин Христов.

Проектантският колектив е избран след провеждане на конкурс от инвеститора през 2007 г. "Даденостите на терена, върху който се намира строителната площадка не налагат ограничения на етажността на бъдещата кула, обясняват проектантите. Сградата ще има строен силует с опростена обща визия и пестеливи детайли. Ротацията на тялото в горния му край отразява спецификата на мястото, на което ще се издига бъдещият офисцентър. Това е кръстовището на два оживени градски булеварда. Това позволява сградата да се възприема както от близки, така и от далечни дистанции, от различен ъгъл и с различна динамика, в зависимост от скоростта с която се движи наблюдаващият", казва арх. Христов. По думите му, усуквайки се в горния си край около оста си, сградата става на практика различна от различните гледни точки и се променя динамично, гледана от прозореца на движещ се автомобил.

Всеки от етажите в най-високата част на сградата ще бъде изместен спрямо съседните с 5 градуса. Бъдещият бизнесцентър ще има 25 надземни и три подземни етажа, с разгърната застроена площ от над 15 000 кв.м. Офис сградата ще е с изцяло остъклена окачена фасада. Инвестицията в целия проект ще е между 15 и 20 млн. евро..

В парцела върху който ще бъде реализиран проекта са разположени две групи сгради-с жилищно предназначение и второ тяло с работни помещения. Подходът за офис частта е от север, през локалното платно на новоизграденото кръстовище на бул. "В. Левски" и бул. "Цар Освободител". Обезпечени са пешеходен и автомобилен достъп до главния вход на сградата, както и подходи към открития паркинг за посетители и подземния гараж. Общият брой на откритите и закрити паркоместа ще бъде 181. За жилищните части са предвидени три входа към отделните блокове, два подемника към подземните гаражи и подходи към наземните. На полу-подземно ниво под жилищната сграда е предвиден английски двор към бул. "Цар Освободител", в който ще бъдат разположени търговски помещения. Дворът ще образува и обществена градска среда със зелени площи и места за отдих.

Жилищният комплекс е разделен на три тела. Той е в процес на строителство и е обезщетение към община Варна срещу предоставения на инвеститора терен. Жилищата ще се използват от община Варна за обезщетяване на собствениците от пробива на бул. "Левски". Те ще бъдат предадени в напълно завършен вид. Срокът за завършване на обекта е до края на 2009 г.

След окончателното си завършване офиссградата ще е висока почти 93м. На първия надземен етаж, ще бъдат разположени главния подход от североизток, входно фоайе с рецепция и лоби бар, кътове за изчакване и срещи и помещения с обществени функции - банков офис, застрахователен офис и офис мобилен оператор. Визуално етажът ще бъде свързан със следващия посредством атриум. Тамще се намират помещения с обществена функция, конферентна зала и кафене,.

От следващия етаж сградата се отделя като самостоятелно високо тяло, изцяло подчинено на офисфункциите й. Тук са разположени пет офиса. Следват четиринадесет типови етажа, на всеки от които ще има по четири офиса на етаж. Над тях са разположени още пет офисни етажа. Бъдещата сграда е проектирана съгласно нормативите за офисно мещения клас А. Предвидена е и възможност за обединяване на пространствата според нуждите на наемателите им.

Високите цени на земята във Варна ще карат предприемачите все по-често да търсят високото строителство, смята арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите във Варна. Според него най-късно до 10 години по продължението на бул."Левски" ще се появят още небостъргачи, смята той. Според арх. Стефанов останалите подходящи места за изграждане на високо строителство са централните булеварди "Осми приморски полк" и "Мария Луиза", около моловете на бул. "Владислав", пристанището и островната зона между двата канала "море-езеро".

 
Още небостъргачи

До пролетта на следващата година във Варна предстои да бъдат открити двете 70 метрови офис кули на изграждащия се мол "Варна тауърс". През последните няколко години обаче няколко строителни компании заявиха готовността си да строят високоетажни сгради в различни части на града.

Поне 36 м ще е висок бизнесцентърът, който фирма "Лазурен бряг 91" смята да построи на мястото на старата градска баня, известна като "Гъбата" заради сводестия си покрив. Постройката ще бъде с повече от 10 м по-висока от нормите, позволени в историческата част на Варна според новия проект за Общ устройствен план на Варна.

Между 20 и 40 етажа ще има и сградата, която "Феста холдинг" възнамерява да изгради на мястото на някогашния Шахдом в града. Небостъргачът трябва да има около 18 хил. кв.м. разгъната застроена площ (РЗП). Изпълнител на строителните работи ще бъде компанията "Борд" ООД.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии