Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Виктория Зизова, управител на фирма ВИЗИЯ

РАБОТАТА НА БРОКЕРА Е ТРУДНА, НО ИНТЕРЕСНА


- Оправдава ли динамиката на варненския пазар наличието на над 300 агенции?

Моето лично мнение е, че бройката е доста по-голяма, тъй като 300 са може би чистите посреднически агенции. Ако към техния брой добавим и всички строителни фирми, които продават не само собствената си продукция, но и други имоти и фирми, чиято основна дейност е съвсем различна от посредничеството, но отварят отделни офиси за имоти, мисля, че ще достигнем доста внушителна цифра. Що се отнася до това, доколко е оправдана тази бройка, ще кажа, че от една страна – за всеки има място под слънцето, от друга страна – обикновено количеството е за сметка на качеството. 

- Вие имате достатъчно опит. Бихте ли споделили интересни  моменти от практиката си?
 

Ако започна да разказвам, рискувам да изместя темата на разговора. Мога само да кажа, че всеки случай е една своеобразна “одисея” и че работата на брокера е трудна, отнемаща от личното време и от времето, което по принцип дължим на семейството и децата си. Но е интересна, в повечето случаи и приятна, когато я работиш с желание и когато виждаш резултата от нея. 
 

- Влияе ли рекламата на успеха в този бизнес? Все пак продажбата на имот е по-скоро процес?
 

И тук има две страни. Мисля, че никой няма да си позволи да отрича ползата от рекламата, за който и да е отрасъл от бизнеса като цяло. Ако нямаше нужда от реклама, тя нямаше да просъществува. Но, тъй като ние работим с всякакви хора, разбира се, че личната препоръка е от съществено значение. Няма по-добра реклама от доволния клиент. Що се отнася по това, че продажбата е процес, да, това е така, но трябва някакво начало на този процес. Защо това да не е рекламата?
 

- Имат ли по принцип хората доверие на агенциите?
 

Различно е, но въпросът е отчасти свързан с предния. Покупката на недвижим имот е нещо, което човек не прави всеки ден, нерядко го прави веднъж или два пъти през целия си живот. Това, което за брокера е ежедневие, за клиента е събитие. Брокерът е този, който би трябвало да разбира, да съветва и да помага, не да се налага. Ако спазваме това просто правило, съм сигурна, че доверието към работещите в бранша ще расте. Трябва да се работи по въпроса.
 

- Това ме подсеща за следния въпрос: как може да се коментира дейността на “домашните” брокери? Притеснение ли е нелоялната конкуренция?
 

Всеки се притеснява от непрофесионализма и некоректността, без значение от вида на работата. Но когато работиш с хора, това просто е недопустимо. Защото всеки излиза с името си и го защитава. А така наречените “креватни брокери” не излизат с име и няма какво да защитават. Те днес са тук, утре ги няма, а ние – официално присъстващите - оставаме да обираме негативите от тяхната “работа”. Колкото и крайно да Ви звучи – мисля, че от тях няма никаква или почти никаква полза.
  

- В последно време се налага твърдението, че се очаква рязка промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС? Поумнял ли е българинът, притежаващ имот?
 

Толкова се говори по тази тема, че тя вече се е изтъркала. Чувала съм вариации от “ще скочат няколко пъти” до “ще паднат наполовина”. Според мен и едното, и другото са твърде крайни мнения. Мисля, че ще се качват, но плавно, и то не всички имоти. Някои може би вече са достигнали своя максимум и ще започнат да се обезценяват. 

 
- Актуалната тема за варненския пазар. Случва ли се вече сезонният пик на продажбите или е пресилено да се говори за подобно явление? 

Най-хубавото или може би най-лошото в работата с недвижимите имоти е нейната непредвидимост. Моето мнение е, че всеки вид имоти – апартаменти, вили, вилни имоти, курортни имоти или парцели имат свой собствен “сезонен пик”, който не се подчинява на общо правило.
 - “Английският бум”. Как може да се окачестви – явление или процес? И защо точно англичаните са  на първо място сред чужденците, притежаващи имоти в България? Колкото и неромантично да звучи, мисля, че по-голямата част от англичаните, купили имот у нас, са го направили със спекулативна цел – печалба. А защо те ?– ами може би са по-прозорливи от другите. Освен това, мисля, че този процес вече забави своите темпове. Първоначално чужденците идваха и купуваха безогледно евтини къщи и дворове, но цените скочиха твърде много и сега май повечето идват да гледат, отколкото да купуват.  

- Очаква ли се “ втора вълна” от западни инвеститори, от Германия например? Можем ли да обвържем чуждите инвестиции с т.нар. ”евроскептицизъм” ?
 

Като че инвестиционните намерения се промениха. Мисля, че отминава времето  на чисто “спекулативната” покупка на евтини имоти. Мисля, или по-скоро се надявам, че все повече от инвеститорите ще живеят или работят тук – в закупените от тях имоти. 
 

- Един малко страничен въпрос: индексът РЕМИ. Доколко е актуален и не е ли просто опит на НСНИ да копира европейските модели?
 

Ако трябва да съм искрена, според мен този индекс има по-скоро статистическа, отколкото практическа функция. Основанието ми е твърде голямата динамика на пазара на недвижимостите.
 - Според вас, адекватно ли е българското законодателство на активния пазар на недвижими имоти? Засега не, но има надежда. Все някога и това ще стане. Дано да е скоро.            

- Ще продължава ли да е атрактивно северното черноморие? И  ако да, дали причина за това е свръхстроителството на юг?
            

Северното Черноморие си има своя чар и смятам, че е по-красиво като дадености от Южното, което пък е по-лесно достъпно като природа. На север е по-девствена природата, което го прави атрактивно в очите на инвеститорите. Дано обаче не направят с него това, което направиха на юг. Защото тогава ще говорим за природата в България в минало време.
 

-  Можете ли да направите прогноза за развитието на пазара след 01 януари 2007 г?

 Не се наемам да правя прогнози. Дано се развива успешно, пък ще видим.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии