Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с г-жа Теодора Николова - мениджър в агенция за имоти Градев - Варна


Никой не раздава места на пазара

Imotdnes.com - порталът за имоти на Варна и областтаИнтервю с г-жа Теодора Николова - мениджър в агенция за недвижими имоти 'Градев' - Варна

 

Родният пазар на недвижими имоти е изключително интензивен последните няколко години, като една от причините е интерес от западни купувачи. Все пак, не се ли преекспонира митът за 'богатия западняр'?
- Да, имаше известно преувеличаване. Вече го усетиха и самите продавачи, които са в процес на отрезвяване. Еуфорията от нагласата, че 1/3 от острова иска да купи имот в България (и то едва ли не на всяка цена) отминава.

- След 'английската вълна' пазарът като че ли се успокои и наблюдаваме инвеститорски намерения от съседни държави – Румъния, Русия. Дали това е признак за 'помъдряване'на играчите?
- За никой не е тайна че икономиката на една държава се обуславя след политиката и. 'Английската вълна' беше следствие от определена политическа ситуация в България. Русия и Румъния аз не бих ги сложила под „общ знаменател”. Руските клиенти са много стар участник на българския пазар. Те просто се завърнаха след известно затишие. Интересът на румънските ни съседи определено е следствие от приемането ни в ЕС.
   Що се отнася до 'помъдряване на играчите', аз не бих диференцирала държавите , а качеството на клиентите независимо от коя част на планетата са.

- Пазарът във Варна е меко казано динамичен и от тази гледна точка интересен за анализиране. В последно време доминират руските купувачи. По какво се различават от британските клиенти, например?
- Не мисля, че има доминиране от гледна точка на националност. А разликите между руския и английския клиент определено са повече от приликите. България е позната на руснаците от десетилетия и то не само като туристическа дестинация. Да не забравяме, че след промените едни от първите чужденци развили бизнес и активно участвали в пазара бяха именно те. За нас те не са нови клиенти.

- Законът за устройство на Черноморското крайбрежие бе отложен неколкократно и въпреки приемането му ще влезе в сила от 01 Януари 2008 г. ще повлияе ли това на продължаващото лудо строителство по курортите?
- Без да съм песимистка, все повече ми се стопява надеждата, че има НЕЩО, което може да повлияе на безумното застрояване/унищожаване на нашето Черноморие. Не е важно само един закон да влезе в сила, а и как ще се прилага. А с това отлагане на влизането му в сила само се дава официална възможност на този, който не си е оплел досега кошницата да си я оплете.

- Пазарът във Варна е арена на над 700 агенции и поне два пъти повече 'домашни брокери'. Има ли място за всички? И продължение на въпроса – не смятате ли, че липсата на критерии за оперирането на една агенция е причина за т.нар.'разводняване'?
- Никой не раздава места на пазара. Във всеки един бизнес място се извоюва и се защитава ежедневно. 'Разводняването' на пазара е следствие на липсата на официално регламентиране на бизнеса ни - било държавно или браншово. Докато не се решат нещата като в много западни страни или САЩ - по законов път и с ясни и точни правила,така ще бъде.

- Според данни на експерти, офисните и логистични площи са новият хитов сегмент на пазара. Можем ли да си обясним по този начин едновременното  строителство на четири мола в града?
- Новия хитов сегмент на пазара е в резултат на разрастването на Варна и липсата на качествени офис-площи, складови бази и въобще нежилищни имоти от този характер. А това е и поредното доказателство, че нашия град е интересен не само за инвеститорите от България, а и за външните клиенти.

- Друг спорен момент – Натура 2000 . Какво е мнението ви за прилагането на програмата?
- Излишно е да говорим за Натура 2000, преди да бъде приета и видим как ще бъде приложена. На този етап обаче тя крие страшно много подводни камъни пред инвеститорите.

- Има ли особена причина за нереално високите цени на имотите в града?

- Нереално високите цени са в следствие на приемането ни в ЕС и редица други икономически и социални фактори. И не на последно място чудесното географско разположение на града ни. Тези еуфорични състояния на пазара са като вирус, който не вземе мерки и не си „постави ваксината” навреме му предстои дълго и неприятно боледуване.

- Можем ли да очакваме някоя нова или интересна тенденция на родния пазар. От началото на сезона се появява информация, че вече се предлагат имоти, иззети за неизплатени ипотеки. Можем ли да предположим, че банките ще се наредят сред големите играчи?
- През последните 3-4 години не малка част от сделките с недвижими имоти са  с банкови  кредити, затова появата на пазара на този вид оферти няма да бъде изненада. Надявам се, да са в рамките на допустимото, защото, ако се получи бум от лоши кредитори, това ще е поредния червен картон за България - лоша кредитна политика и поредното разочарование на българина за икономическата стабилност и социалната политика на държавата ни.

- След песимистичните прогнози от края на 2006, отскоро се заговори, че пазарът ще е атрактивен поне още четири години. С какво все още можем да привлечем чуждия интерес?
-  Определено предстои развитие на пазара със земите и нежилищните площи. Да се надяваме, че държавата ще създаде и благоприятни условия за инвестиране. Достатъчно е да изгради инфраструктурата. Това на този етап е най-голямата пречка пред чуждите инвеститори.

- Вие сте на пазара вече 15 години. Можете ли да опишете накратко неговото развитие? Обособиха ли се някакви правила за този период?
- В началото бяхме около 50-70 фирми.От тях днес останахме по-малко от пръстите на двете ми ръце,но в момента на пазара оперират повече от 800 фирми. Най-важното,което стана:  успяхме с усилията и разбирането на 20-30 фирми да изградим регионално обединение с ясно определени правила и принципи на работа.

- В предварителния ни разговор споделихте, че  професията на брокера е комплексна и отговорна. Не мислите ли обаче, някак си е пренебрегната? Или по-скоро можем да говорим за предубеждение?

- Брокер е равно на отговорност. Ние сме и трябва да бъдем довереници, психолози, социолози, защитници на интересите на клиентите си. Длъжни сме да сме запознати с всички законови промени, касаещи работата ни, да повишаваме квалификацията си непрекъснато. Нашата професия е нова за страната ни, хората не познават естеството на работата ни. Българинът  все още е с доста предубеждения и трудно се доверява. Въпреки всичко вече нашата дейност фигурира в Единния класификатор на длъжностите в страната ни, а в някои висши учебни заведения има разкрити такива специалности.

-Спекулациите в една сделка. Заплаха ли е некоректният продавач?

- Щом присъства думата 'некоректност', значи има и заплаха. От тук нататък всичко е въпрос на професионализъм и на съгласуване на работата на брокер, адвокат и нотариус.

- Заявихте, че държавата трябва да упражнява по-ясен контрол. Как би се изразявал той?
- Или да регламентира по законов път този изключително сериозен бизнес, или да даде право на гилдията ни /в България има национално сдружение недвижими имоти, на което ние сме членове от 15 години /сами да си определяме правилата за работа, кой може да я работи тази работа, какъв образователен и квалификационен ценз трябва да притежава.

- И един последен въпрос. Или по-скоро прогноза. Как ще изглежда пазарът Юни 2008?
- Не бих се ангажирала с прогнози, прекалено много са факторите, които могат да повлияят  на развитието на пазара в една или друга посока, а и в последните 1-2 години той се развива твърде бурно. Заповядайте през юни 2008 г. Но съм сигурна, че ще продължаваме да сме интересни за Европа и Света.

Любомир Любомиров - Порталът за имоти на Варна www.imotdnes.com

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии