Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Интервю с Цена Вълчева, управител на агенция за недвижими имоти Лупус

- Оправдва ли динамиката на варненския пазар наличието на над 300 агенции?

-
В последните години интересът към недвижима собственост във Варна и Варненска област е много голям както от страна на българските граждани, така и от страна на чужденци и чужди инвеститори, което обуславя наличието на голям брой фирми за недвижими имоти в нашия град. Някои от фирмите са с единствен предмет на дейност: покупко-продажба на имоти, а за други тази дейност не е единствена. Вече съществуват и фирми, чиито собственици са чужденци. Мисля, че с развитието на икономиката на страната някои колеги ще се пренасочат към други дейности и броят на фирмите за недвижими имоти ще намалее.

- Имат ли по принцип хората доверие на агенциите?

- Според мен все още не. Недоверието на хората обаче има своето обяснение. Българинът е мнителен и трудно се доверява на някой да  продава неговия имот. Второ, клиентите /продавачи и купувачи/ все още не са свикнали да плащат комисионна такса за такъв вид услуга. У нас продължава да  битува мнението, че посредничесткият процент на агенцията е “ нереално висок ”. За сравнение – в Испания, Обединеното кралство, Русия този процент е между 7 и 10, а у нас около 6%. От друга страна, много недобросъвестни клиенти използват агенциите за информация и огледи, и отказват да плащат услугата на фирмата-посредник след реализация на сделката. Хубавото е, че тази тенденция се променя в положителна посока.

- Влияе ли рекламата на успеха в този бизнес?

- Определено. Рекламата влияе както на имиджа на агенцията, така и за реализирането на конкретната сделка. Факт е, че в  бизнеса най- важни за успеха са личните препоръки от доволни клиенти. Те са и реклама и  отговорност за нас, защото вече сме в позиция да защитим добро име. Тук е ролята на отношението към клиента, професионализмът и коректността при сделката- неща, с които за жалост не всяка агенция се съобразява.

- В последно време се налага твърдението, че се очаква рязка промяна в цените на имотите след влизането ни в ЕС? Поумнял ли е българинът, притежаващ имот?
 

-  Моето лично мнение е, че рязка промяна в цените на недвижимите имоти няма да има. Нека разгледаме по- детайлно пазара. В момента най-голямо е движението на вътрешният пазар. Цените на жилищата ще се покачват бавно и плавно, поради  стойностите на строителните материали и на парцелите. Те естествено са съобразени и с покупателната способност на българина. По-голямо поскъпване очаквам за офис
площите и магазините. Този растеж обаче ще е в разумни граници. Подобна е и ситуацията при земеделските земи.Там цените също  нарастват с бавни темпове. Това е така, защото, според актуалното законодателство само българи могат да купуват земя. Втора причина е че собственици на земята стават земеделски стопани, които я комасират, за да ползват кредити от предпресъединителните фондове, подпомагащи селското стопанство. 

В последно време се наблюдава отлив при закупуването на селски къщи от чужди граждани. Причините за това са няколко: неяснотата по отношение приемането на България в евросъюза; високият ръст на битовата престъпност;  покачването на този вид имоти  в сравнение с 2-3 години назад, което от своя страна привлича друг вид клиенти. Не трябва да се забравя и фактът, че в момента се забранява чужди граждани да купуват и притежават земя у нас. Това ги принуждава да търсят пролуки в законодателството ни . 

 
Що се отнася до втория въпрос, то динамиката на пазара научи собствениците на  имоти как да се ориентират по- добре. В последните 4-5 години цените се вдигнаха почти двойно, което вече не е изненада.
 

- Актуалната тема за варненския пазар. Случва ли се вече сезонният пик на продажбите?


- Определено има раздвижване на варненския пазар, но за бум  не можем да говорим. Колкото до това дали това е сезонно явление, причината е по- скоро в прилкючилото изчакване стабилизирането на цените. Освен това, хората продали имот, в повечето случаи отново инвестират средствата си  в  недвижима собственост. Това съживява пазара.
 

-  “Английският бум”. Как може да се окачестви – явление или процес? И защо точно англичаните са  на първо място сред чужденците, притежаващи имоти в България?
 

- 
Инвеститорският интерес от английска страна може да се окачестви по-скоро като процес. Покупките вече имат своя логика и цел и вече далеч не са единични случаи. А на въпроса защо точно британски граждани, причините са няколко. Първо: англичаните купуват имоти в България предимно с цел инвестиция. Нашите имоти са на достъпна за доходите им цена – имам пред вид средната класа. Цените на имотите в обединеното кралство са твърде високи. Второ, като поданици на последната колониална държава, англичаните не се страхуват да инвестират в собственост извън граница. Още една причина е, че пенсиите в обединеното кралство не са високи, а с тези средства те биха могли да живеят комфортно у нас.  
- Очаква ли се “ втора вълна” от западни инвеститори, от Германия например? Можем ли да обвържем чуждите инвестиции с т.нар.” евроскептицизъм” ? 

-  В момента има засилен интерес от западни инвеститории не само от Германия. Веднъж изявили желание обаче, те се сблъскват с недобре направените закони и корупцията у нас. България все още е рискова държава за инвестиране. Това е жалко, защото страната ни има потенциал, поради природните си дадености и евтината работна ръка. Като пример: България е на шесто място по минерални и лечебни извори, а  т.нар. спа туризъм все още не е достатъчно развит. Явно рекламирането на България трябва да е нацонален приоритет, което е политика на останалите балкански страни. 
 

- Един малко страничен въпрос: индексът РЕМИ. Доколко е актуален и не е ли просто опит на НСНИ да копира европейските модели?
- РЕМИ е добър опит, почерпан от западните страни, който трябва да се развива. Усилията обаче трябва да са насочени към задълбочен анализ на пазара на имоти. Целта е да се подобри точността и актуалните стойности на този индекс. А иначе смятам, че няма нищо лошо да се поучим от европейските практики в това отношение. 

- Как виждате евентуално обединение  на агенциите за недвижими имоти в по- голяма структура?


-  По принцип приветствам подобно начинание. Но само, ако говорим за наистина действаща асоциация. Нейните усилия трябва да са насочени към промяна на законодателството в България, в посока защита правата на агенциите от недробосъвестни клиенти както и нелоялни конкуренти.


- Това ме подсеща за следния въпрос: как може да се коментира дейността на “домашните” брокери? Притеснение ли е нелоялната конкуренция?
 

-   Домашните брокери са другото лице на пазарната действителност. Като човек, коректно плащащ данъци съм категорично против тяхното съществуване. Защото те ощетяват не само нас, а и самата държава, като не плащат данъци. Те не носят и наказателна отговорност като юридически лица, което пък е предпоставка за некоректно отношение към клиента. Доверявайки се на такъв брокер човек рискува много, а  дейността му вреди и на нашия имидж. В този ред на мисли бих адмирирала по- сериозни санкции срещу нечестните играчи на пазара, което би трябвало да е една от важните задачи на асоциацията за недвижими имоти.

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии